lördag 7 juli 2012

Dagens foto

Pasta kan hamna var som helst tydligen.

"Drick som gäst och ät som hemma"

Kamerahörnan: Att bli bättre på att utöva sin hobby

Fotografering är min hobby, men också till viss del en del av mitt yrke. Det ingår nämligen i mina arbetsuppgifter att då och då plåta nya förmågor inom organisationen, även intervjua folk som har med organisationen att göra vilket innebär fotografering samt fotografera diverse objekt som jag kommer i kontakt med. Därför har jag sen jag skaffade min nya kamera läst in mej på all information som kan tänkas hjälpa mej att bli bättre på min hobby.

Så vad har jag då gjort för att bli bättre? Jag har experimenterat med min kamera. Den kommer i tre huvudinställningar, automatisk, halvautomatisk (två lägen) samt manuell. Den automatiska inställningen innebär att kamerans egna sensorer bestämmer hur bilden ska se ut, vilket är bra för nybörjare som inte är så säkra på kameran ännu. Även de som alltid tar det säkra före det osäkra har nytta av denna inställning. De halvautomatiska låter en ta hand om antingen ljustillförseln eller tidsintervallen då fotot ska tas. Den manuella inställningen mer eller mindre tvingar en att ta fullt ansvar för varje aspekt av fotograferandet, ljuset in i sensorn, bländaren, hur fokus ska användas osv.

Det där sista är inget nytt för den som kan något om fotografering och även jag som har svårt med termer utantill vet detta inom mej hur det ska fungera men det är långt ifrån alla som vet detta. Detta inlägg är mestadels skrivet för att jag ska komma ihåg att använda mej av de lärdomar jag tagit till mej de senaste veckorna rörande fotografering och kamerans funktioner. Jag har skrivit ner en del saker som jag hört om och om igen av många fotografer.

  1. Se till att ha riktigt bra kvalité på fotona, var noga med kompositionen av bilden och sikta in på just det motiv du vill ha, inget annat.
  2. Se till att just dina foton är unika, att det du valt som motiv är nåt alldeles extraordinärt.
  3. Undvik bröllop och liknande tillställningar för har du väl valt att säga ja till att plåta ett bröllop och man gillade dina bilder kommer andra också att fråga om detta och rätt snart är du fast i denna genre. Om nu detta inte är vad du vill göra förstås. 
  4. Ha alltid gott om utrustning om du ska plåta nåt speciellt. En ministudio, lite ljuskällor, skärmar och annat smått och gott är bra om man ska plåta inomhus eller i dåligt ljus utomhus. Detta gäller framför allt de som funderar på att bli proffsfotografer.
  5. Specialisera dej som fotograf. En som fotograferar modeller kan inte bara gå över till att fotografera mat eller bilar så där utan vidare. Man måste mer eller mindre lära om varje gång man byter motiv.
  6. I Sverige kan man plåta vem som helst utan att be om lov (på offentlig plats) men det hör till vanligt hyfs att man frågar om lov ifall man vill plåta någon enskild på nära håll. I många andra länder är det ibland mer restriktivt gällande fotografers rätt att plåta, till och med på offentlig plats. 
  7. Kolla alltid ljuset, hur det faller och hur det påverkar omgivningen innan du plåtar.
  8. Ha alltid kameran försäkrad. Den punkten är jag väldigt dålig på. Jag får väl försäkra den vid tillfälle.
  9. När du arbetar med människor se då till att ha humor och försök locka dom till skratt. Det löser upp knutar för nervösa personer och ser till att andra håller sej på din nivå.
  10. För egen del gäller att ha en positiv attityd så att dåligt väder, arga hundar och dåliga lokaler inte påverkar ens förmåga att fotografera.

Det var lite av det jag fått höra den sista tiden. Hoppas nån mer tar till sej detta. Kanske nån av er mer erfarna fotografer som råkar komma in här kan addera nåt kul till "ekvationen"?

"Väck mej när jag är törstig"

Populära inlägg