söndag 18 april 2010

Det osar svavel om vulkanrapporteringen


Den som händelsevis läser min blogg minns säkert mitt inlägg den 22 mars om vulkanen under den isländska glaciären Eyjafjallajökull. Jag skrev att detta säkert blir nåt att oroa sej över. Nu har det alltså hänt, att flygbolagen mer eller mindre lagt ner sin verksamhet i Europa. Som vanligt är Sverige i bräschen när det gäller försiktighet. Som brukligt är nu för tiden kommer klimatdravlet upp till ytan. Framför allt det där dravlet om koldioxid kommer fram. Det är synd att de som ska anses vara forskare (och deras svans, vetenskapsjournalisterna) inte vet nåt om hur vår atmosfär fungerar. Ännu mer dravel blir det när man hoppas på att vulkanens aska ska kunna kyla ner vår planet. Ännu ett tecken på att man inte förstått vädermönstret.

Det man ska oroa sej för är svavlet och just askan. Det finns en risk för moderna flygmotorers "hälsa" om de får in aska i sina rörliga delar. Nu är väl den värsta faran över men fortsätter vulkanen kan det stå flygbolagen dyrt om de råkar ut för olyckor orsakad av askan. Men jag är personligen mer rädd för svavlet. Svavel spreds, som jag också påpekade i tidigare inlägg, över stora delar av Europa efter Lakis utbrott för 225 år sen i form av svaveldioxid och orsakade många människors död, framför allt bland de med lungsjukdomar eller astma.

En bra effekt av flygstoppet är att det potentiellt förhindrar ACTA-förhandlingarna att fortsätta på europeisk mark - i alla fall den närmaste tiden. Förresten, vad ska vi med reaktionär politik inom upphovsrätten till?

Populära inlägg