fredag 5 april 2013

Kristenhetens nyvaknande på TV - vad härnäst?

Det är mycket religion på TV nu. För mycket religion. En påkostad TV-serie baserad på bibelns texter gick under påsken, påvevalet och det därefter påföljande mässorna med den nye påven sändes på bästa möjliga sändningstid. Påsken är en tid då medierna verkar slänga allt vad sekularism och kritiskt tänkande helt överbord. De är inte speciellt kritiskt tänkande övriga perioder på året heller men de brukar åtminstone kunna sansa sej vad gäller religion.


Jag vet inte vad TV4 har haft för sej den här påsken men tidigare år har man visat religiöst betingade program av samma typ som den serie SVT visade i år. Så nog är TV smygreligiöst ett medium när de stora helgerna kommer. Man presenterar gladligen myter och överdrivna legender som om de vore dagsens sanning. Det hade gått hem, och gick hem också, för 500 år sen när kyrkan och överheten hade monopol på nyhetsflödet till allmogen. De som vågade tänka kritiskt blev ett huvud kortare eller förhöll sej tysta för att få behålla knoppen kvar på kroppen.

I våra tider vågar vi äntligen visa våra tankar i skrift och långt ifrån alla går på de hollywoodska finterna med dramatiseringar av påhittade och/eller överdrivna historier. Det finns inget som hindrar att det finns en kärna av sanning i historierna men, och detta är ett väldigt stort men, det finns inga bevis för att de skulle vara sanna och det som står där kan förklaras väldigt enkelt medelst olika vetenskapliga discipliner.

TV är så här okritiskt inställd till religion och dess innehåll mitt i allt vetenskapligt tänkande. Hur ska det då gå med resten av samhället? Vissa friskolor har en klar religiös prägel trots att det inte är tillåtet att ha religiösa glasögon på vid undervisning av de små. Fortfarande utropar många "gud" eller "herre gud" när de ser nåt som gläder eller förvånar dom.


Det var skoj detta. Det är alltid kul att skoja med religiösa ting och dito människor. Nu är det dags att gå ut i solen och lapa i sej lite UV-strålar."
"

Arkeologiskt fynd av stort intresse

Det talas i legender och myter om porten till helvetet, om än under olika namn, och nu verkar det som om en av dessa har hittats i Turkiet. Grekerna kallade den Ploutonion, Plutos port, och den ingår i en frygisk stad Hierapolis (den heliga staden på grekiska) som hade stor betydelse för regionen för 2000 år sen. Den omnämns av bland andra Strabon vid denna tid och har uppenbarligen varit begravd sen staden övergavs vid kristendomens totala övertagande på 400-talet.

En del av Hierapolis, idag i Turkiet.
Sånt här är väldigt kul att veta. Men det är inte kul att veta att man för 2000 år sen slängde in småfåglar i gaserna som vällde upp ur underjorden och såg på när de dog. Såna människor finns förstås idag också men förhoppningsvis hålls de bättre i schack av samhället. Förhoppningsvis.
"Mät aldrig bergets höjd förrän du nått toppen. Då skall du se hur lågt det var."

Populära inlägg