tisdag 12 februari 2008

Förbjud skivbolagen att verka i nuvarande form!

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_843371.svd

CD-försäljningen har halverats de senaste fem åren, det är nätförsäljningen som står för den minskningen. Att så är fallet konstateras i artikeln här. Förra gången försäljningen av skivor gick ner berodde det på mättnad på marknaden, denna nedgång inträffade två år INNAN Napster startade och fick igång hela fildelningskulturen på allvar. Det är fakta som inte kan förklaras bort av skivbolag och deras påhejare. Detta är en fransk studie och såvitt jag vet är fransk byråkrati tämligen effektiv och väl värd att lita på. Statistiken torde således stämma.

Att artisterna blir lidande av den nuvarande formen är beklagligt och det måste göras nåt åt detta faktum, som att antingen på laglig väg tvinga skivbolagen att ge bort intäkter till artisterna eller helt enkelt förbjuda skivbolagen att verka i nuvarande form. Nu ska man inte lita blint på statistik för den kan tolkas som så att artisterna valt detta system genom sina kontrakt. I så fall är dagens artister lika dumma som gårdagens, som "bara" tänkte på att göra bra musik som imponerade på tjejerna.

Såg härom dagen en dokumentär om det danska bandet Gasolin' som skördade stora lagrar under 70-talet i hela Norden. När bandet lades ner 1978 tänkte gitarristen Franz Beckerlee att nu kunde han vila på dessa lagrar men det fanns inte ett rött öre i kassan. Allt hade gått till skivbolagets direktör som försnillat pengarna! Ur den synvinkeln är det lätt för artister att hålla sej för skratt. Märk väl att när artister ställer upp i antipiratreklam är det aldrig såna det går dåligt för som uttalar sej. Senast Madonna hade ont om pengar var väl när hon ställde upp på nakenbilder som okänd artist i slutet av 70-talet.

Den som försvarar den rådande formen där skivbolagen får den absoluta majoriteten av intäkterna per skiva måste ha en väldigt grumlig syn på rättvisa och vad som är rätt ö h t. Visst, omkostnader för leverans och viss procent för utfört jobb, det ska alla ha men inte så här. Inte ens våra bankdirektörer gör så här mot sparare och sina anställda. Att det inte gått nån nöd på artisterna som är stora beror dels på flitigt turnérande, dels på arbete vid sidan av samt dels för att de sålt såpass mycket skivor att de fått bonusar. Men de artister som inte sålt lika många skivor har fått harva, ordentligt. Att det gått relativt bra för mellanlägesartisterna beror på turnérandet. Andra har fått packa ihop och börja på en annan karriär.

Nu är det lätt för mej att sitta här som betraktare på avstånd och bedöma hur en artist har skött sej. Men vi har ju facit i hand här när man ser såna här artiklar. Vi köper deras skivor och i brist på skivor laddar ner det material som finns. Det är skivbolagens fel att fildelningen är så stor. Främsta orsaken till detta är om en artist inte slår bland populasen "glöms" skivan bort, ges inte ut igen för den var ju en orsak till förlust för bossarna. Men minnet av albumet finns ändå kvar bland folk som köpte det och de pratar om det, spelar det för kompisar som också vill ha. Kopiering till band var förr det främsta sättet att sprida musikkultur på.

Jag tänker inte gå in på fildelningens historia, som redan täckts så väl av andra mer insatta. Jag säjer dock, information vill vara fri. Låt den få vara det också. Låt inte skivbolagen och deras medhjälpare få bestämma hur artisterna ska få ersättning.

Populära inlägg