fredag 1 maj 2009

Filmskapare väljer pest och kolera framför guld och gröna skogar

Microsoft är verkligen skrämda av Apple, nu slår de på stora trumman och gör en reklamfilm som visar en filmskapare som väljer en HP med windows vista framför en MacBook Pro med Mac OS X. Lycka till, vista är inte direkt det mest stabila av system. Morsan har en bärbar barbar med vista installerat och den datorn gillar definitivt inte möss som inte klarar av vista. Så fort det var nåt som systemet, videokortet och musen inte kom överens om blev det blåskärm. Sen köpte hon en mus av Microsofts eget fabrikat och sen dess har det inte varit några problem med såna skärmar.

Dåligt att ett operativsystem ska generera ett felmeddelande av detta slag när lite sämre tredjehandsfabrikat ska användas. Mycket dåligt.

1 maj - en klassisk dag

1 maj är arbetarrörelsens dag, en dag kidnappad av dessa efter den amerikanska fackföreningsrörelsen år 1886 bestämde sej för att demonstrera på denna dag, med massaker som följd om jag minns rätt från historieböckerna. Men jag är inte intresserad av nåt som för länge sen tappat kontakt med verkligheten. Nej, det finns mer intressanta saker att diskutera idag. T ex att man kunnat konstatera att det finns tecken på att den moderna människan härstammar från södra Afrika.

Ur DNs artikel:

- Vi visste tidigare väldigt lite om variationerna på kärn-dna i Afrika, säger en av forskarna bakom studien, Sarah Tishkoff vid universitetet i Pennsylvania.

Studien visar bland annat att Sanfolket i södra Afrika är ett av de folkslag som har rikast arvsmassa i världen, och att den därmed sannolikt lever kvar närmast den plats som människan ursprungligen kommer från.

- Vi kan visa att ursprunget till mänsklig folkvandring ligger i södra Afrika, i närheten av gränsen mellan Namibia och Sydafrika, i det som är Sanfolkets hembygd, samt att den moderna människan lämnade Afrika i närheten av mitten av Röda Havet, säger Sarah Trishkoff.

Som sagt, mycket intressant läsning och förklarar många av människans olika religioner. Många av dom talar nämligen om ett urhem som är varmare än där de bor nu. Ingen har egentligen sitt urhem där de bott de senaste tusentals åren.

Dock var detta inte anledningen till att jag började skriva om 1 maj. Den verkliga anledningen är att jag vill sprida lite kunskap om vilken betydelse 1 maj egentligen hade redan innan de röda kidnappade den. Enligt kelter, romare och andra folk i Europa (jag använder samlingsnamnet kelter vidlyftigt på ett medvetet sätt eftersom det skulle ta för lång tid att skriva namnen på samtliga folk och riken med kelter som samlingsnamn) var 1 maj början på sommaren, vilket inte bara bevisar att man bevarat minnet av en tid då det var varmare än nu utan även visar på att dagens datum var en bemärkelsedag utan dess like. När sen klimatet blev sämre behöll man ändå 1 maj som bemärkelsedag eftersom det då var det datum som våren definitivt hade börjat. Man firade detta med eldar och tåg till heliga platser för att tacka gudarna för att ännu en vår hade anlänt.

Majstången, Valborg och tal vid eldarna är alltså en mycket gammal tradition. Nu står agitatorer och falska profeter som säjer sej tala för den vanlige arbetaren för eldandet.

Populära inlägg