måndag 6 februari 2012

Mitt möte med Per Oscarsson


Det här inlägget skulle ha skrivits för länge sen men det blev aldrig av då när Per Oscarsson nyligen hade dött. Det får bli nu istället.

Det var någon gång i början av 1990-talet. Min mamma och jag var på väg hem till Skurup där vi bodde då. På Malmös lokalstation (numera borttagen) fanns ett mysigt litet kafé där man kunde sitta och vänta på sitt tåg samtidigt som man kunde titta på alla "vackra" människodjur som hastade till och från de stora plåtmonster som kom och gick. Vid ett av fönsterborden satt han uppflugen på en sån där hög stol som var så populär på 1980-talet, och som har hållit i sej på vissa ställen ända sen dess. Han satt där vitklädd och såg lika dåsig och disträ ut som han gjorde i den där polisserien som utspelar sej i Strömstad. Vad han gjorde i Malmö har jag inte en aning men kanske han arbetade vid stadsteatern då, vem vet. Han var ett exempel på en känd person som såg absolut likadan ut i verkligheten som på TV eller foto. Jag har mött och sett andra kända personer men Per Oscarsson såg verkligen ut som han gjorde på TV.

I vilket fall som helst hade ett av pågatågen kommit in till lokalstationen, det spår man först möttes av när man kom från huvuddelen av stationen. Pågatågen var först i landet (vad jag vet) med att namnge sina tågsätt efter olika kända personer och just detta tåg hade namnet "Gabriel Jönsson". Oscarsson visste inte riktigt vem det var men han tyckte sej känna igen namnet så eftersom vi var de enda i lokalen förutom expediten (som inte visste alls) frågade han oss. Jag visste naturligtvis vem det var eftersom jag bara några år tidigare hade varit på klassresa till Ven och sett Backafall, vilket ju gett honom inspirationen till dikten som sen tonsattes som "Flicka från Backafall".

Jag talade om detta och han blev väldigt intresserad. Jag berättade det jag visste om Jönsson och om Ven.  Man kan undra om han använde denna kunskap någon gång, någonstans. Någon recitation av Jönssons alster från hans sida har jag aldrig hört. Nu går det alltså inte...
"Flicka från Backafall, briggen Tre Bröder,
kryssar i kväll i Karibiska sjön"

Populära inlägg