tisdag 1 februari 2011

Mora-Leksand 31 januari 2011

Jag var med kompisar och såg amatörhockey, dvs Allsvenskan i ishockey. Det var Mora som mötte Leksand och det var ett tröttkört Leksand som blev överkört av Mora. Slutställningen blev 6-1 till hemmalaget.

Samling strax före match. Man kunde se att Leksands spelare såg lite håglösa ut redan före matchens början. De hade spelat tre matcher på fem dagar dessförinnan.

Leksandsklacken. Just när jag skulle ta fotot släckte man ner och blixten tog på fel ställen. Jag har fått justera nivåerna i efterhand och Gimpshop är inte speciellt bra på det.

Precis efter första pucksläpp. Som synes på "jumbotronen" har det inte gått lång tid.

Ett av få anfall från Leksands sida under matchen. Att laget fick så många skott som det meddelades berodde nog mest på de många skott långt utifrån som målvakten i Mora lätt kunde mota bort. Mora å sin sida mötte Leksand väldigt högt, redan i slottet ibland.

Slutresultatet i bild. Det kunde ha blivit några mål fler för Mora och borde kanske ha varit ett till för Leksand.
Något för Elitserien är förstås inget av dessa lag. De spelar alldeles för huvudlöst och backarna i båda lagen gick bort sej alldeles för ofta. Men det var kul att se hockey igen "på riktigt" efter så många år med sporten på TV.

Jordbävningar i Yellowstone är vanliga


Under nationalparken i Yellowstone på gränsen mellan delstaterna Wyoming, Montana och Idaho, USA, lurar en gigantisk best. En jättevulkan som bildats av en så kallad hetfläck i jordskorpan. Het magma pressar sej upp genom litosfären (jordskorpan) och smälter de svagare lagren tills den når ytan. Dessa hetfläckar finns lite varstans över jorden och en av de mest aktiva finns alltså under Yellowstone. Den samlar kraft under tusentals år för att sen, när pressen underifrån blir för stor, explodera i en gigantisk eruption som får de flesta utbrott världen över att blekna i jämförelse.

Mest märker man denna vulkans existens genom de jordbävningar magmans rörelser orsakar. Gejsar, fumaroler och varma lerpölar är de synligaste tecknen. Vanligtvis är dessa skalv rätt harmlösa men då och då får magman fart vilket får marken att skaka våldsamt. 1959 ägde ett sådant skalv rum vilket dödade ca 30 personer när jordbävningen orsakade ett jordskred. Magnituden var mellan 7,3 och 7.5 på Richterskalan. Den senaste tidens jordbävningar i trakten har varit kraftigare än vanligt vilket fått många forskare att börja titta på området mer än tidigare. Som vanligt är olyckskorparna där och skriker ut sin vånda över att världen (läs: USA) kan komma att skadas allvarligt av ett sånt här utbrott som kan nå ett VEI på 7 eller 8.
Old Faithful, den gamle trogne, den mest kända gejsern i USA finns i Yellowstone.

 VEI står här för Vulkaniskt Explosivitetsindex. Det är ett mått på hur mycket material en vulkan kastar ut under ett utbrott. Det mäter inte vilken inverkan utbrottet kan ha på omgivningen, ej heller med vilken styrka allt material kastas ut. Dock kan man säga att ju mer som kastas ut desto mer kraft behövs för att göra just det. 8 är den högsta siffran i detta index och innebär att minst 1000 kubikkilometer material (gaser, sten, lava) slängs ut under utbrottet. VEI 7 är mellan 100 och 1000 kubikkilometer.

Vad man oroar sej för är att klimatet ska bli sämre pga vulkanutbrottet. Vi vet från andra jätteutbrott, Tambora, Krakatau, Pinatubo etc, att utbrottsprodukter som svavel och aska kan bli liggande kvar i de övre lagren av troposfären och upp i stratosfären (alltså ca 10-40 km ovanför jordytan) och att dessa kan påverka solstrålningen negativt med kalla vintrar och dåliga somrar som följd. NU oroar sej klimatisterna när en vulkan kan orsaka kaos i atmosfären och få temperaturerna att sjunka dramatiskt. Annars går ju dravlet ut på att det är värme som är skurken. Hur ska de ha det egentligen? Den frågan har jag ställt förut och fått ovett för av självutnämnda "experter".  Tur då att det finns folk som verkligen vet om hur vulkaner och annat påverkar vår jord.

Det finns i nuläget inga bevis för att Yellowstones ökande aktivitet skulle innebära att ett utbrott är nära förestående. Att ett sådant utbrott kommer kan vi vara relativt säkra på. Att det skulle komma under vår livstid är dock osäkert. Jordbävningar är vanliga och marken höjer och sänker sej lite då och då här. Någon direkt oro behöver vi nog inte känna. Skulle det börja skälva mer än vanligt får vi nog börja hamstra konserver dock. Nån som gillar köttfärssås på burk?

Populära inlägg