fredag 27 april 2007

Paketeringshysterin

Sedan jag den 26/4 2007 sett programmet "Kalla Fakta" på TV4 har jag gått och funderat på de onödiga paket och omslag som vi omger oss med. Egentligen skulle vi klara oss utan extra paket kring såväl flingor som djupfrusen fisk. Papp är visserligen lätt att återvinna men plast är det inte, det tar oerhörda resurser i anspråk vilket leder till att företagen oftare bränner plasten. Dumt och i många fall farligt med tanke på de giftiga ämnen som färgad plast består av.

Att plasta in saker för att de ska klara av en transport är väl ok om det är nåt som är känsligt för skakningar, t ex glas, men djupfrusen fisk kan man lika gärna bara låta packas in i den pappkartong som ändå är produktens "ansikte" utåt. Vi borde göra som engelsmännen, lämna alla onödiga kartonger och påsar efter oss i butikerna. Vi borde visa butikerna och tillverkarna att vi inte vill ha slöseri med resurser.

Anledningen till bilden

Det finns en historia bakom bilden på Rökstenen här till höger. För många år var min mamma, min storebror och jag på resa mellan Skurup i Skåne och Eskilstuna i Sörmland. Vi stannade till i Rök, på ett Rasta-ställe där maten var ganska god, det får andra avgöra om den fortfarande är god för jag har inte varit där på rätt många år. I alla fall, jag upptäckte att Rökstenen fanns bara någon kilometer bort så jag tog kameran och rusade dit. Jag granskade varenda hörn och bokstav och plåtade alla sidor. Jag var väldigt nöjd med mej själv när jag kom tillbaka efter den lilla exkursionen. Döm om min förvåning när jag sen skulle byta film och fann att kameran var tom!

Jag har blivit tråkad av hela släkten efteråt och jag gav mej den på att jag skulle fotografera den på "riktigt". Två år senare gjorde jag det och resultatet syns här till höger. Inget bra foto men jag kan alltså bevisa att jag har tagit ett foto på stenen.

Jag är granne med ett hotellbygge

Där jag bor, Malung, har kommunen beslutat att bygga om en del av ett bostadsområde till hotell för att bemöta stormen av turister som man tror kommer att ankomma Sälen inom ett antal år. Märk väl att jag skriver MALUNG och SÄLEN. På kartan ser det inte så imponerande ut men det är sju (7) mil mellan orterna! Vem bor i Malung för att kunna åka skidor i Sälen? Det är slöseri med bensin, tider och vår miljö.

Nu har kommunen ett ess i rockärmen, nämligen Dansbandsveckan. För er som inte vill läsa länken kan jag tala om att det är ett vidrigt spektakel som äger rum här en gång per år. X antal dansband kommer hit för att spela i Orrskogen (Folkets park här i Malung) och tävla om nåt pris. Med sej har de en ambulerande stad om ca 30,000 människor som skriker, skränar, super, skräpar ner, hånglar och bär sej åt som den värsta romerska orgie. Nåja, nu överdriver jag, en aning. Nätterna här blir en enda kakofoni av oljud. Nog för att urinvånarna här är dumma och allmänt bakom flötet men de som kommer hit verkar vara sådana som bara är här för att supa sej fulla och göra bort sej.

Nåväl, jag lämnade ämnet. Malungs kommun har satsat på ett hotellbygge och jag bor granne med det. I skrivande stund händer det ingenting, kanske mest beroende på att det är fredag och då är slöfockarna mer än vanligt slöa. De gör nämligen knappt nåt när man tittar på dom. Ändå har en hel del hänt sen de startade i slutet av november förra året. Vid tillfälle ska jag visa foton från arbetet.

Saker har dock hänt sen bygget startade. Länsstyrelsen i Dalarna konstaterade för en tid sen att bygget inte hade startats enligt gällande lagar. Ett kommunalt svartbygge alltså. Haha! Ändå fortsätter arbetet som om inget hänt eftersom styrelsen anser att förstörelsen gått för långt för att göras ogjord. Malungs kommun har uttryckt sin harm över detta men har inget ändrat. Beslutet om hotellbygge togs av sossarna. Den nuvarande borgerliga majoriteten har inte gjort nåt för att stoppa bygget, antagligen av samma skäl som Länsstyrelsen angivit.

Det ska bli intressant att se resultatet av deras mödor. Något färdigt hotell för årets Dansbandsvecka lär det inte bli för den äger rum i juli och detta beräknas vara klart i augusti-september.

Så var man en i gänget...

Jaha, så var man en av många andra som skriver dumma OCH bra saker på internet. Jag är skribent, om än på fritiden och en rätt lat sådan, så det ska väl kunna bli ett och annat alster här. Lite bilder också. Jag har tagit en hel del foton (mestadels suddiga och svajiga) genom åren men även fuskat inom skämttecknarnas bransch. Jag är dock inte på långa vägar så driven som denne tecknare är t ex KennyLex.

Min ordinarie hemsida är denna: Min egen sida där jag har en musikrecensionssida och bilder på järnvägar och tåg. Människor och natur är på gång. Jag är inte så hemma på html och kan inte koda utan en mall men nog ska det gå att lära en hund att sitta, eller hur?

När jag började läsa bloggar för ett antal år sen var det en helt ny värld. De första bloggarna jag såg var informativa, hade ofta karaktären av "om du inte tror på det jag skriver, dra åt fanders". Den karaktären har många bloggar än idag men det har blivit trevligare med åren. Förmodligen har folk lärt sej. Det verkar finnas bloggar för allting. Därför ska min innehålla allting jag står för också.

Så där, då var premiären avklarad.

Ha det

C.

Populära inlägg