söndag 28 september 2014

Estonia...

Det är idag 20 år sen Sveriges största maritima katastrof ägde rum. M/S Estonia sjönk ute på Östersjön med över 850 som omkom samtidigt. Endast några hundra överlevde. Det var en så stor och påtaglig katastrof, framför allt då många hade en släkting, vän eller bekant som hade varit ombord. Själv kände jag ingen som var ombord, hade ingen släkting ombord, men jag kände folk som kände folk. Jag kommer ihåg hur det var då för tjugo år sen, hur maktlös man kände sej inför de stora krafter som hade förgjort fartyget. Naturen är en formidabel motståndare och det hjälpte inte att båten var i dåligt skick och borde ha tagits ur drift långt innan olyckan, en storm är en storm.

Sen dess har en massa konspirationsteorier uppkommit, den ena tokigare än den andra och det är ganska tröttsamt att läsa dom alla. Jag förstår önskan att förstå de oklarheter som uppstått, och det är ju också en önskan att de överlevande och efterlevande ska få en nöjaktig förklaring på det som skedde, men att komma med uppgifter om att hemligt materiel skulle ha transporterats med Estonia förstår jag inte alls. Denna information fick vi oss till livs i en dokumentär som gick på TV för ett antal pr sen. Jag förstår inte vad det har med förlisningen att göra. Det är snarare en egen skandal, som inte bör nämnas ihop med just denna förlisning.

Det har gått 20 år och fortfarande känns det konstigt att tala om det. Man bara kommer in på såna här teorier kring vad som hände. Det är väl ett led i att förstå det över huvud taget. Det som gör det en aning olustigt för min del är att jag hade varit ute på Östersjön med en båt från Viking Line samma år. Jag såg ju grynnorna, skären och allt från båten men tänkte inte på sånt då. Det dröjde många år efter Estonia innan jag satte min fot på en stor båt igen. En av fördelarna dock med en sån här olycka är att man ser över rutinerna och båtarna som finns kvar och tillämpar förbättringar. Så blir allt bättre. Tills nästa olycka äger rum..."Row, row, row your boat  
Gently down the stream  
Belts off, trousers down  
Isn't life a scream?  Whoa!"

Populära inlägg