söndag 26 oktober 2008

Min syn på klimatet

Mot bakgrund av allt som påstås hända med klimatet över hela världen skulle man kunna tro att vi snart har tropiskt klimat i Europa. Dock är jag av den åsikten att klimatförändringarna är nåt som sker helt naturligt och de som tar sej en titt på tabeller över de globala temperaturerna övertolkar statistiken. Vi har haft temperaturkoll här i Sverige i ca 200 år. De första decennierna var det säkert inte speciellt noga med när och var man skrev ner sina resultat. Dessutom var termometrarna alldeles säkert ganska svåravlästa och inte så noggranna som dagens närmast högteknologiska termometrar är.

Vi kan förstås läsa av klimatet genom att kolla träden och deras årsringar, vi kan kolla torven i jorden, vi kan kolla i isarna hur det varit. Där finns dock också en hel del felmarginaler som man gärna bortser ifrån. T ex är en iskärna egentligen en sammanpressad snöformation som inte alltid ger den information man söker. Det är väldigt lätt att förstöra forskningsmaterialet i en iskärna för den bryts lätt, den kan utsättas för vatten och således smälta och hur vet man egentligen hur ett visst år var bara för att man ser vissa lager i isen?

Följande saker är konstaterade: 1) södra Grönland var helt isfritt för 800,000 år sen, 2) när ismannen dog på ett berg i Alperna nån gång för ca 5,300 år sen var det nätt och jämnt snö på den toppen. När han hittades låg han under ett istäcke som hade legat där i ca 3,000 år. Han var således endast täckt av snö de första åren, 3) fram till början av järnåldern fanns det sköldpaddor i Norden samt vindruvor växte vilt här ända upp i Norrbotten samt 4) de senaste fem åren har det globalt sett varit kallare än på många år.

Jag undrar hur den religion som kallas global uppvärmning ser på detta?

Därför har vi global uppvärmning

DN har artikel om Saharas växlande mellan grönskande skog och öken.

Jorden wobblar hit och dit i rymden med en jämn cykel om ca 20,000 år. Det är inte klarlagt men förmodligen är det detta som är huvudorsaken till att det blir kallt och varmt på jorden. Hur mycket eller lite människan inverkar på detta återstår att se. Klart är i alla fall att växthusgaserna fälls ut pga jorden närmar sej solen under sin wobblande färd. Vi är förmodligen närmare solen just nu liksom vi var för 20,000 år sen då istiden började gå mot sitt slut. Det finns andra faktorer som spelar in förstås men detta är den viktigaste orsaken till att får det varmare i vår del av världen just nu.

Populära inlägg