måndag 2 januari 2012

Låt fyrverkerier hanteras av proffs

Varje år inför nyårsafton köps det enligt uppgift fyrverkerier och smällare för en kvarts miljard kronor. I mitt tycke är det ett gigantiskt slöseri med pengar och resurser. Pengarna kan man lägga på annat, som mat och att betala den där räkningen som ligger kvar just för att man valt att lägga pengarna på sånt här strunt, och resurserna handlar om att krutet skulle kunna användas till andra användningsområden. Om ni bara visste hur nyttiga nitrater och andra ämnen är inom andra delar av vårt industriella samhälle.

Varje år skadas väldigt många av smällarna och raketerna, ibland dör vissa. Hundar och andra djur beroende av oss människor skräms av ljudet och "ljusshowen". Hur skogens djur ser på saken vet vi inte. Fylla, slagsmål och sönderslagna saker överallt i spåren av de som firar att vi bytt år. Just dessa sista saker kan man nog inte ändra på så där värst mycket genom det jag tänker föreslå men just hanterandet av fyrverkerier bör ändras. Förbjud smällare och såna där svävande jättelyktor som kan ramla ner och antända byggnader. Raketer och liknande bör endast hanteras av de som har licens för dom, dvs professionella. Hur man utser lämpliga får utarbetas allteftersom.

De som ser såna här åsikter som ett tecken på att vilja förstöra för folks friheter kan ju fundera över vems frihet som går förlorad när friden störs av oväsen och skador orsakade av fyrverkerier. Ni som ser hela er tillvaro hotad för att ni inte får smälla bör tänka om. Det är inget hot alls. Skaffa licens om sånt införs och se till att fyra av dom på rätta platserna så är allt lugnt."Om jag någon gång ser en leende joggare ska jag överväga saken."

Populära inlägg