fredag 27 april 2012

Dags att börja snacka pirat igen?

Jag lade ner mitt bloggande om piratfrågorna, alltså om frihet på internet, rätten till en mer mänsklig upphovsrättslagstiftning (vilket jävla ord!) mm, förra året då bl a Piratbyrån hade stängt sin sida året innan och de frågorna mer eller mindre tegs ihjäl i svensk media så till den milda grad att jag inte längre fann det lönt att hitta på kopplingar till dessa frågor i de olika artiklar jag läste. Tro dock inte att jag inte följt med i det som rapporterats. Jag har minsann sökt efter möjligheter att återkomma till frågan, utan att egentligen lyckats. Dels har jag hittat så mycket annat som fångat mitt intresse, dels har det mest handlat om stackare som Makten satt dit eftersom de styrande i Sverige (och andra så kallade moderna civilisationer) sitter i knät på upphovsrättsmaffian som styr mycket av pengarna inom spel, film och musik.

Men nu börjar så smått saker att hända ute i Europa som jag tror svenska politiker och medier får svårt att ignorera i längden. Henrik Alexandersson håller förstås ett vakande öga på detta och om nu piratfrågorna blommar upp igen kommer nog hela det jävla politiska systemet att rämna. I alla fall hoppas jag det. Vi har viktiga frågor att ta upp inför framtiden. Inte klimatdravlet, inte heller immigrationsdravlet utan friheter och rättigheter för oss alla. 2000-talet kommer att bli seklet då rätten att vara en individ i en större grupp som samarbetar kommer att ställas på prov, mot de krafter som inte vill föra oss tillbaka till de onda kollektiv som kommunism och konservatism vill ha oss in i utan även vill få oss att bli blinda konsumenter som inte höjer våra röster. Vi ska vara könlösa, svarslösa och menlösa.

Det vore ingen värld för mej...
"Här i livet lär sig människan först att gå och prata. Därefter lär man sig att sitta stilla och hålla tyst."

Hur åldersbestämmer man en människa?

Staffan Danielsson, Centerpartiet, skriver i en debattartikel på DN debatt att unga män över 18 år inte ska behandlas som barn. Han skriver vidare på sin egen blogg om samma sak. Det han skriver är i sej en intressant sak och bör tas upp till diskussion men jag tänker fokusera på själva anatomin bakom det som saken handlar om. Hur åldersbestämmer man en människa om han/hon själv inte vet det eller inte har de korrekta pappren för att kunna bevisa sin sak?

Hur avgör man om en person är ett barn, en ungdom, halvvuxen eller fullvuxen? Längd, vikt, kroppsform och manér är inte alltid avgörande för om vi har med en vuxen att göra. Ändå är dessa rätt bra indikatorer för att avgöra det. Vi utvecklar en sorts "känsla" för att känna igen en vuxen person och även om det ibland slår fel är den till stora delar giltig - för oss här i Nordeuropa. Den känslan blir lite sämre när vi möter folk från andra områden, av den enkla anledningen att vi inte är vana vid deras utseende.

Så vad göra för att få in den rätta känslan för andra utseenden? Man får helt enkelt studera dom ingående. Det räcker inte med foton av ansikten, man måste se folk i vitögat, så att säga. Då återstår bara en liten fråga: Kan man enbart med hjälp av synen avgöra hur gammal en annan person är?
"Min kropp är den del av världen som kan förändras av mina tankar."

Populära inlägg