onsdag 28 december 2011

Lite mer om omskärelse och religion


För en tid sen tog jag upp omskärelse (kommer nu inte ihåg exakt när) och kom fram till att omskärelse inte hör hemma i ett modernt samhälle, sen får man pladdra hur mycket man vill om religionsfrihet, och att man kväver den enskildes rätt att välja själv. Nu kan vi läsa det direkt från en som har personlig erfarenhet av en religion som kväser individens rätt att själv välja. För det är ju vad organiserad religion går ut på: att skapa kollektiv där den enskilde individen inte existerar. Varje enskild människas rätt att utöva sin egen religion, eller version av en religion, har ingen eller väldigt liten betydelse för dessa som styr inom en viss religion. Konventioner och traditioner är slagord som används för att få den enskilde att rätta in sej i ledet. Det liknar väldigt mycket pennalismen och grupptrycket i skolan vad gäller kläder, sätt att tala på, frisyrer etc, med den skillnaden att med religion är det så mycket mer avgörande för den enskildes framtid.

Går man ut mot dessa som vill behålla traditionerna får man höra att man är antisemit eller islamofob (vilket är samma sak eftersom araber är semiter) och att man minsann har egna dumma traditioner som man borde göra sej av med samtidigt och att, som en skriver i kommentarsfältet till inlägget jag tar med ovan, man då borde förbjuda piercing också. Det är dock inte samma sak. Piercing är en sak som hör ungdomen till (jämför det med att omskära småbarn som inte har något att sätta emot!) och unga vuxna hade såvitt jag förstått en egen vilja och rätten att förmedla den viljan hur de vill.

Det är samma typ av skuldbeläggande dessa människor försöker lägga på oss som kritiserar dom som kommer från de som kritiserar immigrationen till Sverige. Immigrationen till Sverige är ett problem därför att vissa på olika sidor VILL att det ska vara ett problem. Saken är den att i denna andra länk gör författaren av inlägget felet att sätta en ekonomisk stämpel och göra alla involverade till ett kollektiv.  Varje enskild människa som kommer till Sverige bör kollas som egen individ. Kommer flera på en gång som det är uppenbart att de hör ihop bör de kollas i relation till varandra, men INTE som kollektiv utan delar av en helhet. Sen har vi den andra dimensionen: flykting eller bosättare? En flykting är oftast kommen för en temporär placering. Han/hon/de är bara här för en kort tid för att sen dra vidare. De allra flesta gör just det. De få som gömmer sej eller blir uttvingade är som sagt få. Att klumpa ihop alla dessa är verkligen att göra en höna av en fjäder. Sen att politiken som förs av våra politiker är lika fördomsfull och främlingsfientlig som många av dess kritiker är en annan sak. Att ifrågasätta den bör man göra dagligen. Det är den tredje dimensionen.

Likadant där som med omskärelse, det finns bara en lösning på problemet: strunta i traditionalisterna och lyssna hellre till rim och reson. Varje person har rätt att yttra sej som han/hon vill, röra sej vart och hur han/hon vill, inom rimlighetens gränser förstås. Vi bör skapa en ny tradition: att lyssna på rim och reson samt att ta statistik med en rejäl handfull salt. Det viktigaste är inte att dränka varandra i siffror och fina uttryck utan att varje enskild person blir behandlad som en  - person. Sen kvittar det om personen är född i Duvemåla av folk som bott i Duvemåla i evigheter eller om personen kommit dit från en annan del av världen. Det är rädslan för det okända som ger traditionalister chansen att fortsätta förtrycka både enskilda och hela grupper av människor.


"we all must beware of the yellow pearl"

Populära inlägg