lördag 10 september 2011

Verkligen lägga örat mot rälsen

En del saker som nyligen hänt i världen har fått mej att fundera över hur människor resonerar, egentligen. Eller vad sägs om kommunen där jag bor? Malung-Sälens kommun beslutade att skolmatsrestaurangen skulle renoveras och byggas om. Men tror ni det gjordes under sommarlovet? Nej då, man började några dagar innan lovets slut och håller på för fullt. Vad som nu händer är att eleverna blir bussade till den lokala Folkets park där en restaurang finns. Bussarna går varje kvart i skytteltrafik till och från parken mitt i lunchrusningen. Det är bussar inhyrda från samma företag, Nobina, som vann den senaste upphandlingen om trafik i hela Dalarna för Dalatrafiks räkning.

Ett antal observationer gör jag här. 1) varför gjordes inte arbetet under sommarlovet? Har verkligen byggarbetare lika lång semester som lärare och elever (10 veckor) eller är jag för sarkastisk nu? 2) Vad kostar det kommunen, som redan har en ganska ansträngd budget, att låta köra elever och lärare till och från en folkpark för att där få mat? Nu tänker jag inte i rena pengar utan vad för syn får eleverna på vuxenvärlden när de ser hur pengar slösas på detta vis?
--------
Från det ena till det tredje, EU har en helt ny definition av vad en ö är. Den får inte ha en fast förbindelse i form av en bro eller en tunnel. Således är varken Sicilien, Storbritannien, Sjælland eller Fyn öar. Det finns dussintals öar som då faller bort, enligt EU. Allt för att man talar om ekonomiska zoner utan att se till varje by eller stad för sej. Intressant förhållningssätt, är då skyskrapor att betrakta som berg för de sticker ju upp ur marken och är i stort sett fristående från resten av geografin. Vad är då en sjö eller en skog?
--------
Det är inte pengar barnhemsbarnen ska ha, det är en offentlig ursäkt, gärna i japansk stil med bugande och krokodiltårar för att visa att man gjorde fel, oavsett regering och tidsperiod. Man kan inte sätta en prislapp på lidande. Att ge pengar i ett sånt läge är att köpa sej fri från ansvar, anser jag. Alltså gör nuvarande regering rätt som inte ger pengar till de som drabbats. Helt lottlösa bör de dock inte bli ur ren ekonomisk synvinkel. Men ska verkligen regeringen stå för detta? Det är väl de myndigheter som en gång stod för de idiotiska besluten som ska stå för kulorna?

Här i Sverige har ju myndigheterna pippi på att ta egna beslut oberoende av vad vårt parlament tycker och tänker. Varför inte göra plats i budgeten för sånt här? Kalla det oförutsedda utgifter. Men framför allt ska ni politiker, oavsett färg och tillhörioghet, krypa i stoftet.
--------
Jag går ofta på min instinkt när jag ska göra en sak. Det visar sej rätt ofta att min instinkt är den rätta inställningen. Jag har förstås påfallande ofta fel men mestadels rätt i mina antaganden. Jag skulle tro att en del av min hjärna är snabbare i vändningarna än mitt officiella jag är och kan avgöra vad som är bra eller dåligt. När jag första gången hörde talas om Miljöpartiet blev jag besviken, vill jag minnas. Jag var elva år och tyckte väl att jag gjorde mitt till för att världen skulle bli bättre. En elvaåring har inte så stor uppfattning om omvärlden. Besvikelsen kom sej av att jag kände mej förolämpad. Ska vi behöva ett parti som talar om för oss hur världen ska skötas? Då hade väl min hjärna tagit ett snabbt beslut och funnit att MP inte var nåt att bry sej om.

Riktigt så avancerade tankar hade jag väl inte men det var i dom banorna jag tänkte då. Jag beslöt mej i alla fall för att glömma bort det partiet. Det var inte förrän de kom in i vårt parlament första gången 1988 som jag fick upp öronen för vad de höll på med. Då var jag 14 år och trodde att jag visste allt (de flesta tror nog det i tonåren). För mej var miljön det man levde i och tog hand om i samklang med andra djur och växter. Nu kommer dom och säger att världen är på väg att gå under pga alla problem vi har skapat. I sak hade de förstås rätt men det var ju inte så hemskt som den bild de målade upp. Vissa saker tar ju naturen själv hand om utan vår "hjälp". Andra saker förvärrar vi genom att försöka ta bort.

Allt detta vet vi idag men det visste man inte då 1988. Då var det kärnvapen, PCB, DDT och allt annat farligt som överskuggade miljötänkandet inom MP. Mina tankar gällande miljöarbete har varit kluvet ända sen MP kom in i bilden. De står för en syn på människan som är mej främmande. Det som vi människor gör, släpper ut olja i naturen som dödar fåglar, giftiga kemikalier som gör samma sak, tunga metaller och gaser som ansamlas i naturen och tar sej upp genom näringskedjan; allt detta är saker som vi borde ta upp mer i medierna och på politisk nivå. Vi behöver inte domedagsprofeter i kostym med en maskros på bröstet för att komma till rätta med dessa problem.

I det här fallet visar det sej att min omedelbara känsla av besvikelse från unga år inför MPs syn på miljön och arbetet med den var rätt. MPs syn på miljöarbetet är en katastrof och mycket hade kunnat göras för att förhindra katastrofer om vi fått igång ett reellt politiskt och näringslivsmässigt samarbete om de saker jag tagit upp i föregående stycke. Nu har vi äntligen fått detta men jag är övertygad om att MP och deras motsvarigheter i andra länder har sinkat denna process genom sitt skrikande om domedag.Jag har aldrig röstat på MP och kommer inte att göra det så länge de har en syn på vetenskap som sammanfaller med IPCC, politiker i gemen och andra som hatar Sir Karl Poppers syn på och definition av vetenskap.
--------
 På tal om domedagsprofeter, är det någon som vet var Harold Camping håller hus nu? Det är en månad kvar till hans andra undergång. Den första blev det ju som bekant inget av. Det är sannerligen en dum planet vi lever på. Den måste vara dum eftersom den frambringat oss..."Speglosan vanärar endast sin upphovsman."

Populära inlägg