tisdag 6 juli 2010

Religiösa nötter gör det igen

Otrohet är inget brott och borde inte ses som det nånstans. Ändå är en kvinna en hårsmån från att bli stenad till döds i Iran för att nån påstått att hon varit otrogen. Det finns alltså inte ens klara bevis för att så är fallet. Det här att otrohet är ett brott går tillbaka till de religiösa uppfattningar som grasserade i stora delar av världen under många tusen år. Det är förstås ett sätt att hålla kvinnor och män i schack så att de inte får för sej att tänka självständigt och fritt. Den som vinner på sånt här är förstås de som vill ha makt och uppmärksamhet och vad är då bättre än att utnyttja religionens påbud.

Jag anser att det är dags att invadera Iran och andra länder som tillåter religionen att styra politiken och köra bort de som usurperar makten. Iran hade chansen att bli en demokrati på 1950-talet men shahen fick för sej att den dåvarande premiärministern, Mossadeq, var kommunist och vips var CIA där och körde bort honom. Tyvärr banade detta på sikt vägen för Khomeini och hans anhang, hans flåbusar, som kidnappade en normal revolution mot shahen 1979 och tog tillfället i akt att föra landet tillbaka till bronsåldern. Det är dags för ännu en revolution, denna gång MOT fundamentalism, inskränkthet och religiöst styre. T o m en militärdiktatur vore att föredra i Iran som läget är nu.

Uppdatering:

Lägger in en länk till ett upprop om att samla stenar den 11 juli för att hedra den kvinna som hotas av stening.

Öppet brev till SJs VD

Svealandsbanan är namnet på den järnväg som går från Stockholm söderut längs södra Mälardalen, alltså Södertälje-Eskilstuna till Arboga. Den bygger i stort på tidigare järnvägar i trakten, om än med en delvis annan sträcka. Tyvärr satsade man inte på dubbelspår när man hade chansen utan det fick bli enkelspår vilket lett till att såväl tåg som passagerare blivit överansträngda. Nu ska man äntligen bygga ut hela sträckan till dubbelspår men det innebär avbrott i trafiken och under den tiden trafikeras sträckan av bussar, vilket lett till oerhörd irritation hos en del. Länken här intill (<) går till ett upprop skrivet av en privatperson och det är riktat till SJs nuvarande VD Jan Forsberg. Det är ju ytterst Forsberg som är ansvarig för allt som sker vad gäller själva trafiken.

Bara läs artikeln med uppropet. Det är ingen kul läsning om man ogillar kaos. Järnspik säger jag bara.

Populära inlägg