onsdag 15 maj 2013

Ett par ord om integritet, offentlighetsprincipen och identitetsstölder

Den senaste tidens skriverier om identitetsstölder i syfte att göra folk skuldsatta gör inte mej speciellt orolig eftersom jag med mina studieskulder inte kan komma ifråga. Däremot de som annars har sin ekonomi i ordning bör se sej om väldigt noga. Men det är egentligen inte det som är huvudsaken i mitt inlägg idag. Det är själva offentlighetsprincipen som problemet. Vem som helst kan ta reda på vad som helst rörande ens inkomster, tillgångar och skulder. Just såna saker anser jag vara ens egen ensak. Endast Skatteverket ska också ha insyn i detta.

Varför ska det angå andra vad man har eller inte har för pengar? Varför ska jag kunna gå på internet och kunna få fram en viss persons ekonomiska situation? Jag ser helst att privatpersoners ekonomi exkluderas från offentlighetsprincipen. Inte för att jag tror att det hindrar en del individer från att ta reda på detta ändå, men det hör inte hit. Huruvida det stoppar identitetsstölder är jag osäker på men det kanske hindrar en del från att sätta sina fula planer i verket.

Jag kanske låter naiv men jag vill att andra ska veta vilken ekonomi jag har, ej heller vill jag se vilken ekonomi andra har. Kanske är myndigheterna naiva som tror att offentlighetsprincipen fungerar på den här punkten? Vem vet? Kanske jag bara är fel ute."Det finns ett sätt att lösa samtliga ekonomiska problem: att göra självgodheten skattepliktig."

Populära inlägg