onsdag 20 mars 2013

När miljötänkandet bedrar visheten

Jag har många gånger skrivit om det här med sopsortering och problemen kring detta. Framför allt därför att folk i gemen egentligen inte bryr sej ett jota om det. Man slänger gladligen brännbart med komposten och plast hamnar i papperskärlen. Jag har hela tiden hävdat att förutom kompostering* och papper är det inte mycket som är bra med att dela upp soporna i olika delar. Ju mer jag ser av det desto övertygad är jag att jag har rätt i att själv strunta i att sopsortera. Papper och kompost kan man dela av från det övriga för matrester är inte trevligt att se när man slänga sina andra sopor. Man kan ju slänga ut matresterna i skogen (eller varför inte köpa mindre mat!) och kaffesumpen kan man sprida ut i gräsmattan.

Men allt annat är det lika bra att man slänger tillsammans för det är ju trots allt energi som kan användas som biobränsle eller uppvärmning. Det är synd att vi ska betala för att göra sopgubbarnas jobb, dvs hantera soporna. Vi hade annars kunna leva lite mer miljövänligt genom att vi eldar upp de sopor som inte direkt är farliga för vår omvärld och bara skickar iväg det som är farligt. Nu skickar vi iväg allt utan att vi egentligen får nåt tillbaka för det. Man skulle faktiskt kunna hävda att det gamla systemet med sopnedkast var mer miljövänligt än dagens sopsortering, framför allt de sopstationer där vi ska lämna in allt. Har ni sett hur det brukar se ut vid såna platser? Jag har beskrivit detta förut så jag behöver inte göra det igen. Men jag säger bara, sopsorteringsplatserna är INTE miljövänliga!

*Bloggers rättstavningsprogram gillade inte ordet kompostering och föreslog istället kompanistryk, vad nu det har med saken att göra."I Californien kastar de inte skräpet, de gör TV-serier av det."

Populära inlägg