lördag 5 februari 2011

1000-årig myntskatt värd många sköna slantar

Detta är inte den skatt som nämns nedan men det är ungefär samma sorts mynt.

I Estland kan man kamma hem storkovan om man lämnar in arkeologiska fynd som innebär monetär lycka på ett eller annat vis för forskarna. I det här fallet rör det sej om en lerkruka som är ca 1000 år gammal med mynt från England, Sverige, Tyskland mfl länder. För detta får han nästan 100 000 euro (runt 900 000 kr) eftersom estländare är garanterade hälften av ett fynds uppskattade värde.

Man hade pippi på att gräva ner sina mynt för ca 1000 år sen. Förmodligen för att ha till sämre tider. I de allra flesta fall kom nog pengarna upp igen men tillräckligt många av myntsamlingarna har blivit kvar i jorden och allt detta har nog bidragit till alla historier om nedgrävda skatter nånstans på en familjs ägor.

Fetmaboomen

Sen 1980 har andelen feta fördubblats enligt en artikel i medicinskriften The Lancet. Mer än 500 miljoner människor räknas som feta. Men enbart utifrån det återgivna materialet i SVD blir jag lite misstänksam för även om det finns gott om människor som rent okulärt är feta, dvs deras magar sväller över byxlinningen mer än lovligt (mer än min gör alltså), så är jag lite besviken över att man använder sej av BMI för att beskriva vad fetma är. Men jag får hoppas att The Lancet inte helt förlitar sej på en artikel som utgår från BMI för att beskriva vad som är rejäl övervikt. Det klart bästa sättet att mäta sådant är ju att mäta med måttband och midjans mått får inte överstiga bröstkorgens mått, i alla fall inte med mer än 10 procent eller vad det nu var.

Vad artikeln inte heller går in på är vad fetman beror på. Något vagt om att västerländskt sätt att leva har fått folket i önationen Nauru att bli sjukligt feta nämns men inte mer än så. Vad är västerländskt sätt att leva och varför är i så fall inte fler i väst sjukligt feta? Varför nämns 1980 som indexår? Även om jag är försiktig med orsak och verkan vill jag ändå höja ett varningens finger för att det var under 1970-talet som man började varna för fetternas eventuella betydelse för fetma och diverse sjukdomar. Man började då med fettsnål mat och sen dess har det gått utför med mäns och kvinnors kroppar. Så in med fettet igen och sluta förvilla folk med irrläror!

Populära inlägg