tisdag 4 oktober 2011

Varför säga 2011 när man kan säga 2011?

Hur säger du 2011? Säger du två tusen elva eller tjugohundra elva? Om du säger det förra har du verkligen snärjt in dej i en onödig härva av dåligt språkbruk. För inte sa du väl ett tusen niohundra fyrtiofem om 1945? Inkonsekvent är du i så fall för om du sa nittonhundra fyrtiofem (eller förtifem som uttalet är) så borde det bli tjugohundra elva. Man kan förstås säga tjugo elva liksom nitton fyrtiofem. Det är ändå mer riktigt än att dra på tusental när man säger årtalen.

Såna här petitesser retar jag mej på dagligen. Det kommer att dyka upp fler här. Var så säker.

(Inlägget korrigerat efter påpekande om sifferfel)

"This is SPARTA!!!"

Barn har alltid varit duktiga

Rouffignacgrottan, också känd som de hundra mammutarnas grotta, i sydvästra Frankrike är ett veritabelt Eldorado för grottkonstentusiaster. Nu visar det sej att den här grottan var ägnad åt barnens kreativa sida. Barn så unga som tre år har hållit på med att karva och måla en massa djur och streck på grottväggarna. Det hela skedde för ca 13 000 år sen, vid istidens slutskede. Om det var lek eller rit vet man inte. Jag tänker gå rätt ut och säga att de vuxna förmodligen såg vad barnen gjorde medan de själva var ute och jagade, följaktligen uppmuntrade de barnens karvanden och ristningar och invigde dom på så vis i de vuxnas värld. De verkar till och med ha hjälpt till vid skapandet av dessa ristningar.

Väggarna i grottan var uppenbarligen mjuka nog för att barnen skulle kunna föra sina fingrar i dom för att skapa de här symbolerna som vi nu ser och förundras över. Saken är den att vi människor alltid har varit kreativa och det här bevisar att barn alltid har hållit på med kludd av olika slag.

"Alla säkerhetstjänster är terrorister"

Populära inlägg