måndag 23 januari 2012

Vad har hänt i den stora stygga världen? (eller snarare: vilken makt har socialdemokraterna kvar?)

Vi lever i en tid då även politik tycks vara utsatt för den sortens mentalitet som råder inom dokusåpornas värld, dvs sköter du inte dina kort rätt åker du ut med buller och bång. Sen får du stå där inför kamerorna och se skamsen ut medan du urskuldar dej med att du kanske borde ha sagt och gjort saker något annorlunda. Men typiskt för politiker, speciellt de slipade, tar man inte såna ord eller ens såna känslor i sin mun när man står där i den mediala skamvrån. Nej, man ser till att lägga skulden på det politiska motståndet eller på media.

Det vi ser nu är slutet på en era. Socialdemokratin har genomsyrat allt inom vårt samhälle sen 1930-talet då man först kom till makten på löftet om marschen mot ett modernare Sverige, en marsch som egentligen påbörjats helt utan politikernas "hjälp". Det man gjorde var att ge den marschen lite mer fart. Det märks faktiskt att detta parti, även de perioder då man varit opposition, har dominerat vårt samhälle för t o m de tankegångar som förts av de borgerliga partierna är på nåt sätt anpassade till det socialdemokratiska sättet att resonera politiskt. Inte så att om socialdemokraterna tyckte si så måste de borgerliga tycka så. Nej, man såg till att ta andra vägar till samma mål som socialdemokratin hade valt.

Men internetåldern har visat att 1900-talstänkande hör 1900-talet till. Moderaterna har insett att man måste anpassa sej till det moderna sättet att resonera inom såväl politik som ideologi. Man har således slängt ut de gamla ideologierna och startat om. En blandning av gamla, bra idéer och nya, fräscha som sett till att man kommit till makten. Att de som nu styr är maktgalna som få hör inte hit för alla politiker är och förblir maktgalna.

Moderaterna har lånat friskt från andra partier. Socialdemokraterna håller envist fast vid sina idéer som bara är polerade versioner av gamla tankar från 1950-talet då Tage var numero uno. Nu återstår att se om det som genomsyrat vårt samhälle, den smygande diktaturen, också försvinner. Kräftgången kanske inte fortsätter men jag tror inte socialdemokraterna är största parti i nästa val, vilket block som än kommer till makten.

Mitt sätt att resonera här verkar redan ha uttryckts, fast på annat vis. Partiet får väl börja leta efter nån som har kontakt med ungdomarna. Det verkar bli en ännu en lång natt..."Gammalt politiskt talesätt: om man inte är kommunist när man är ung har man inget hjärta,
om man fortfarande är kommunist när man är vuxen har man ingen hjärna..."

Populära inlägg