onsdag 8 april 2009

Lästips: Fahrenheit 451

1953 gav Ray Bradbury ut den dystopiska framtidsskildringen "Fahrenheit 451". Hur sannspådd har han inte blivit? Boken skildrar en framtid där böcker är förbjudna, inte så mycket pga myndigheternas hat gentemot frihet utan för att nöjesbranschen kräver det. Folk som har böcker får sina exemplar, ibland sina hus nedbrända av brandmän vars enda syssla är att bränna böcker. Nu är vi inte där än men IPRED och den föreslagna internationella lagen ACTA är ett steg mot att förbjuda bokens motsvarighet av idag, internet.

Nu kan det låta som att jag själv har blivit domedagsprofet, jag som annars brukar klaga på en viss grupp människor inom klimatforskningen för att vara just det. Det kanske jag är men i så fall har jag god grund för det för detta är inte egentligen ett verktyg för att stoppa fildelningen, utan att försöka kontrollera internet och få in det i myndigheternas och staternas kontroll. Fildelningen är bara en förevändning för att få stopp på folk som vill ha ett fritt forum för sina tankar och idéer. Vem som helst kan uttrycka en politisk åsikt men inte alla kan bli politiker och det första vill politikerna få stopp på, på ett eller annat vis.

Titeln på Bradburys bok är förresten efter den temperatur (i Fahrenheit) då papper börjar brinna. Det motsvarar ungefär 230 grader Celsius.

Snart dags för lilla istiden igen

Ta en titt på denna artikel. Den visar att Antarktis is har vuxit med 45 procent jämfört med för 30 år sen. Samma sak är på gång med Arktis is. Tvärtemot vad vi alla hoppas och önskar, och som några kvacksalvare inbillar sej, är snart lilla istiden över oss igen. Vi har haft vårt roliga nu i snart 300 år av skönt väder men snart kommer ungarna att vintertid få åka skridskor på Themsen och snart kommer väl dansken tågande över Kattegatt. Usch och fy, jag hade sett fram emot varma vintrar. Snö gillar jag inte, även om det är imponerade att se på, i bergen. På plan mark kan det gärna vara barmark. Men det är väl vad man får stå ut med som klimatrealist.

Tack som alltid till Skeptikern på Klimatbluffen för länken.

Populära inlägg