söndag 11 september 2011

Truman Show


Jag är förvånad över att inte fler reagerat på den här artikeln om att eleverna i våra skolor blir övervakade av skolan genom de datorer eleverna får för att använda i undervisningen. Man skyller på att skadliga program skickas genom de kommunala nätverken, porr likaså plus att kränkningar förekommer hejdlöst. Men det förekommer överallt i samhället, framför allt inom arbetslivet. Jag tänker inte förringa problemen vissa människor upplever men att övervaka en stor grupp människor är inte i proportion till det antal som verkligen håller på med att kränka andra, för det är det som är det stora problemet här. Ska alla behöva lida för vad några få rötägg gör?

Man kan ju säga som så att datorerna är arbetsredskap och att allt annat än arbete bör undvikas i görligaste mån. Men man kan inte be ungarna arbeta och tänka arbete hela tiden. De får datorer för att ha i skolan och skolan innehåller också en massa håltimmar. Man skulle kunna tro att skolorna resonerar så här: frihet är slaveri, arbete är allt. En dator är inte bara ett arbetsredskap för strikta ändamål. Den kan användas till mycket kreativt arbete som inte direkt täcks in av skolans verksamhet. Är det förkastligt om det leder till något bra för andra människor?

Skadegörelse i kommunernas nätverk, porr hit och dit är en bagatell i sammanhanget. Problemet är kränkningarna och sånt lär sej barnen av de vuxna. Om skolans personal inte vågar lita på barnen är det kanske inte så konstigt att respekten för vuxensamhället många gånger fallerar. Att ha skriftliga överenskommelser med eleverna är en sak, det finns alltid nåt rötägg som struntar i det men dom kan man alltid leta fram ändå, men att övervaka dom alla hela tiden är att gå för långt. Hört talas om 1984?

Övervaka endast de som man vet är rötägg. Fiska inte efter problem för då blir det som Ludvig XIII:s minister, kardinal Richelieu, sa, "Ge mig sex rader skrivna av den hederligaste man som finns och jag ska hitta en förevändning att hänga honom."


"Bara för att man kan nåt innebär 
det inte att man bör göra det."

Bildsöndag

OK, ni vet vad som händer här:

Detta foto finns inte. Hur kommer det sej då? Historien är som följer: Vi var på väg norrut genom landet, min mamma, min storebror och jag när vi stannade till i Rök där denna berömda runsten står. Jag tog ett par foton men döm om min förvåning när jag direkt efteråt upptäcker att kameran är tom. Det finns ingen film i den! Året efter (detta var i början av 90-talet) såg jag till att det fanns film i kameran när jag tog detta foto.


Så det är ingen riktig badplats då?

28 maj i år togs detta foto i Stockholm.


"Beware of greeks bearing gifts."

Populära inlägg