söndag 26 december 2010

Tomtar på loftet

Det är annandag jul, på morgonen, när detta skrivs. Jag hade inte tänkt att skriva nåt speciellt idag, möjligen nån rad om ditt och datt, men ett inlägg från en blogg som gärna hoppar på Maggies blogg utan att hon eller någon av de andra ger den nån respons fick mej att reagera. Eftersom ingen hos Maggie reagerar så gör jag det. Jag tänker inte länka till den men den finns i Maggies twingly-ruta f n högst upp men när min länkas dit åker den förstås ner ett snäpp. Men i alla fall, det inlägget handlar om att december trots kylan på norra halvklotet hittills skulle vara varm totalt sett. Översvämningar i södra Europa, Nordamerika etc skulle tyda på det. Personligen är jag inte övertygad alls.

Dessa översvämningar äger i samtliga fall rum precis söder om de områden där kylan dominerar starkt. Det är alltså ett resultat av mötet mellan kallt och varmt. Så är det alltid. Förflyttas kylan söderut igen kommer även de att få det kallt. Det säger allt man vet om fysik. Förflyttas kylan norrut blir det mer fukt för oss och eftersom vi är mitt i den "blobb" som innebär kyla just nu blir det än mer snö.

Vi har det vanliga dilemmat när det gäller att kolla temperaturen i världen. Dels har vi inte tillräckligt med mätstationer för temperaturdata och dels täcker inte satelliterna hela jordklotet. Men det finns ett tredje problem här också, nämligen att även om vi har en medeltemperatur för hela världen går ändå olika delar av planeten upp eller ner i temperatur helt och hållet oberoende av andra delar. Lars Kamël hade en underbar beskrivning av detta i ett blogginlägg för några veckor sen när han skrev att om temperaturen i Sibirien stiger med x antal grader men resten av världen står still har medeltemperaturen på jorden stigit men det påverkar ändå inte nånting. Kyla är dåligt, värme är bra. Det bevisar inte minst mötet mellan de tu i Kroatien där det enligt vår vän med tomtarna på loftet ska vara varmare än normalt. De brukar inte få sin vinter förrän i januari och översvämningar sker på Balkan oberoende av temperaturen.

Populära inlägg