lördag 22 oktober 2011

Varför inte lika gärna kaffe?

Ingen mirakelkur men väl ett bra sätt att förebygga vissa sjukdomar.

Kunde bara inte undvika att skriva om detta hemska. En familj som praktiskt taget mördade sitt barn när de hellre använde te som kur mot en svår sjukdom framför att ta honom till en läkare. Sjukdomar som har den effekten på ett levande väsen att man kan dö av dom kan inte behandlas med nåt annat än beprövad etablerad medicin. Alternativa metoder, besvärjelser och annat hokus pokus kan man förstås hålla på med om man vill men det ska inte vara huvudmetoden för att få en person att bli frisk igen. Det är bara modern medicin som klarar av att få folk att bli friska igen.

Te i alla dess former är ingen bot, det är bara ett sätt att hålla sej frisk längre. Nu är det på ett hemskt vis bevisat att vätskor med diverse tillsatser bara är till för hjälpa, inte för att bota. Har ni förstått det nu?"You and your dreams,
in a world of fantasy"

Lite förbryllande språkhistoria

Adverbet eaþe (uttalas ungefär äthe) och adjektivet ieþe (uttalas ungefär ithe) var fornengelskans ord för enkel, simpel, lätt. Det fanns i fornfranskan, äldre holländska och äldre tyska men var ordet kommer ifrån vet ingen. När normanderna tog över i England ändrades orden och uttalet till s genom fornfranskans försorg. Ease och easy blev dagens engelska ord för samma sak. Idag är det i stort sett bara engelskan som använder dessa ord och det som är förbryllande är alltså varifrån ordet kommer. I fornnordiskan ska ett liknande ord ha funnits men i skrivande stund är jag osäker på vilket det är.

För att vara ett ord som betyder lätt är det då rakt inte det.

"Words don't come easy..."

Populära inlägg