söndag 3 oktober 2010

Läsvärt inlägg om makten

Sen en tid tillbaka har jag uppmärksammat något som verkar handla om martyrskap från människor med makt men som inbillar sej och andra att de är utsatta för förföljelse från nåt de kallar överheten. Av den anledningen vill jag fästa eventuella läsare av min blogg på detta eminenta inlägg från Matte Matiks blogg. Jag går t o m så långt att jag lägger till den bloggen i listan här till höger. Vassego å läs!

Nya realiteter, nya världar

Så tänker sej en konstnär hur det kan se ut från en av planeterna i solsystemet kring Gliese 581. Skapat av: ESO/L. Calçada

En planet av någorlunda jordstorlek har hittats kring den lilla stjärnan Gliese 581, belägen ca 20 ljusår från oss i den konstellation vi kallar Vågen. Den har fått beteckningen Gliese 581 g och är den sjätte planet man hittat kring denna stjärna. I och med att Gliese 581 är såpass mycket mindre än vår sol måste planeterna vara betydligt närmare för att kunna ta emot så mycket energi från stjärnan som vår sol ger ut till våra planeter. Gliese 581 g t ex ligger på ett så litet avstånd som gör att den cirklar runt sin stjärna på endast 37 dygn (36,8 dygn för att vara exakt). Denna planet, något så när av samma storlek som vår planet, ligger precis i den zon som kallas Guldlockszonen eller den beboeliga zonen.


Vår sol till vänster och Gliese 581 till höger, en jämförelse av inbördes storlek de båda stjärnorna emellan.

Problemet är att de observationer som hittills gjorts av Gliese 581 g visar att planeten är låst på samma vis som månen är låst till jorden, dvs den visar alltid samma sida mot stjärnan och de för med sej att den ena sidan är ständigt i skugga medan den andra får hur mycket sol som helst. Genomsnittstemperaturen ligger i så fall rätt så mycket lägre än på vår planet. Inte ens om man applicerar växthuseffekten på detta skulle temperaturen bli speciellt hög, kanske enbart -12 grader celsius. Det utesluter större varelser om liv existerar. Möjligen kan det vara så att den zon där mörker och ljus möts kan hysa mer avancerat liv.


 Vem vet, vi har gjort så många upptäckter ute i rymden under det senaste seklet att vi snart kanske t o m kan upptäcka liv med hjälp av teleskopen eller varför inte kunna åka till stjärnorna med tillräckligt snabba farkoster. Det blir en realitet att se fram emot.
Förresten, Skeptikern är tillbaka!

Populära inlägg