onsdag 1 december 2010

Trompe l'œil

En trevligare form av trompe l'œil

Trompe l'œil är ett franskt uttryck (ordagrant: som lurar ögat, uttalas ungefär tropläi) som betyder bildframställning vars syfte är att få betraktaren att uppfatta en illusion som verklighet, alltså en genomarbetad synvilla. Det är ett konstnärligt uttryck som använts sen antikens dagar inom konsten. Se bilden ovan för just en sådan illusion.

Jag såg det igår kväll i en bok av Jan Mårtenson (Palatsmordet, Wahlström & Widstrand, 2009) och kom då att tänka på hela klimatdebatten, att allt detta ju är en perfekt beskrivning av detta uttryck innebär. Tänk bara på Al Gore och hans powerpointpresentation i "dokumentären" En obehaglig sanning av hur temperaturen har gått upp och ner och hur han sen visar koldioxiden med en egen linje nedanför. Hade han satt samman dessa i diagrammet bredvid varandra hade illusionen varit svårare att upprätthålla för då hade man kunnat se hur temperaturen först stigit och sen stiger koldioxidhalten flera år senare. Det är ett exempel på trompe l'œil. I kombination med hockeyklubban ger Gore verkligen folk en illusion av något som egentligen inte ser så dramatiskt ut.

Ett annat är ju det numera ökända hide the decline som förekommer i Climategate. Här handlade det om att gömma en linje som representerade trädens tillväxt vilket enligt dom själva kunde peka på kallare väder. Då handlar det inte längre om konst utan enbart om konstigheter.

Vamos a la playa!

Bilden ovan föreställer Cancún i Mexico. Det är en turiststad som på senare tid gjort sej känd som en transitplats för knarksmuggling. Hit åker alltså klimathotarna för att i FNs regi ha ett möte här för att försöka rädda lite av det som hände i Köpenhamn förra året. 15,000 personer med entourage har samlats här sen mötet startade 29 november. Hittills har dock inget uppseendeväckande hänt och som väntat får det inga stora rubriker som köpenhamnmötet fick. Här, i soliga Cancún där temperaturen sällan går under 20 grader, kan de ostört framföra sina alarmistiska åsikter.

Skön bild på den globala uppvärmningen!
Samtidigt öppnar skidbackarna runtom i Sverige och övriga Europa. På många håll mycket tidigare än vanligt. Men frågan är om denna kyla är nog för att imponera på de som redan bestämt sej för att jorden är på väg att gå under. Så låt oss gå till stranden och njuta av den globala uppvärmningen!

Populära inlägg