onsdag 15 augusti 2012

Kuato lives!


Säg ordet mutation och lägg sen till kärnkraftverk så får vissa mindre nogräknade personer nåt glasartat i blicken. Fjärilspopulationen av en viss art i Japan i närheten av Fukushima har visat sej hysa en hel del mutanter. Bland annat missbildade vingar och andra saker som inte är vanliga hos denna insektsart. Tre generationer har påverkats. Man misstänker att det kärnkraftverk som förstördes av tsunamin förra året är orsaken.

Vad som sker vid en mutation av generna i en kropp är att strålningen slår sönder bindningarna i cellerna på atomnivå och när de försöker hitta tillbaka hamnar en del celldelar fel. I de allra flesta fall går allt väl, med enbart några få skador som ett minne för framtida generationer. För det kommer att föras vidare genom de som parar sej. De första generationerna efter skadan kan komma att bli rejält muterade eftersom generna är i olag. Men de hittar rätt till slut och efter många generationer har problemen suddats ut.

Jag ser ingen anledning till oro för denna fjärilsart. Om ett antal generationer har denna mutation att ha inkorporerats i generna och blivit en styrka. Arten blir kanske mer motståndskraftig gentemot strålning.

Men tro nu inte att mutationer enbart kommer som en följd av strålning. Tvärtom, det är den minsta delen av orsaken till alla mutationer vi djur, svampar och plantor drabbas av. De allra värsta mutationsskaparna är bakterier och virus. Strålning har faktiskt redan gjort sitt ifråga om skador på våra gener då bakgrundsstrålningen och solens strålar har sköljt över oss alla i miljarder år och gjort oss vana vid både det ena och andra. Vanlig solstrålning (synligt ljus) är inte längre farligt för oss som det en gång kanske var för de första bakterierna och algerna för länge sen.

Jag lider förstås med den nuvarande populationen fjärilar som drabbats av denna mutation. Tro inget annat. Men vad är det som säger att katastrofen i Fukushima är den direkta orsaken till alla mutationer? Generna som drabbades var kanske redan skadade av tidigare sjukdomar och dessa var således redan försvagade när strålningen från atomkraftverket kom in i bilden.

Dessutom finns risken att forskarna gått på myten om att det som ser ut som en anka, går som en anka och låter som en anka också måste vara en anka.

Rubriken då? Jo, den kommer från Philip K. Dicks novell We can remember it for you wholesale, som blev omgjord till film. I filmen förekommer mutationer och mutanter i olika former. Man kan säga att novellen muterade...


"Do androids dream of electric sheep?"

Populära inlägg