torsdag 5 juni 2008

UEFA är inte speciellt poppis nu

Om jag var Michel Platini skulle jag inte närma mej Borås det närmaste året. För den här artikeln, som är en uppdatering av en tidigare artikel som jag länkade till idag, ger ett hum om den rasande folkstorm som rådde på kommentarskolumnen nedanför själva artikeln. Nu framgår det att inte bara Max tvingas stänga utan även en järnaffär inhyst i samma arena tvingas stänga och Swedbank Arena i Malmö tvingas byta namn under samma turnering. Sen när betyder nationella lagar ingenting för internationella organisationer? Ska sponsoravtal få upphäva nationella lagar?

Portad från krogen - han åt för mycket

Man kan tydligen äta en krögare ur huset. I alla fall i Borås. Men har man en lunchbuffé där man får ta precis vad man vill anser jag att man får ta konsekvenserna av att det kan komma nån som behöver många kalorier i kroppen just därför att han jobbar hårt. Jag anser också att krögaren ska hälsa storätaren välkommen åter och be om ursäkt.

Mr. John Carlos, du grävde din egen grav

Mr. John Carlos är titeln på en klassisk sång från 1974 av Nationalteatern om en av de två som 1968 protesterade mot att svarta förtrycktes i USA genom att stå med knuten näve på prispallen efter 200-metersloppet. För det blev Carlos och hans kompis Tommie Smith avstängda och utslängda i kylan. "För idrotten står ovanför politiken" som Ulf Dageby sjöng i låten.

Nu har UEFA sett till att idrotten gjort politik av sporten fotboll i och med att restaurangkedjan Max tvingas stänga sin restaurang i Borås under juni 2009 till förmån en av UEFAs huvudsponsorer, McDonalds. Politik i sån mån att de kommersiella krafterna kan tvinga en kommun att stänga en privat restaurang under en turnering bara för att sponsorernas avtal med UEFA kräver att ingen annan än sponsorerna får synas på den arena där sagda turnering äger rum.

Max öppnar dock mobila restauranger på andra sidan gatan, vilket UEFA inte kan stoppa.

Populära inlägg