måndag 13 oktober 2014

Tema hälsa: Är det så bra att bära behå, egentligen?

Nu tänker jag, som man, ge mej in i en fråga som annars mer berör kvinnor, nämligen den om bysthållare, oftast förkortat som behå eller bara BH. Att vilja hålla alla delar av kroppen på plats när man rör sej är vettigt, och jag kan förstå dom kvinnor som har stora bröst att de vill hålla dessa i schack så mycket som möjligt. Dock kan jag samtidigt förstå dom som tycker det är obehagligt med ett plagg som smiter åt så hårt som ju en behå gör. Motsvarande för oss män finns egentligen inte. Det närmaste vi kan komma är de obehagliga tangakalsongerna som vissa fått för sej att bära,

Den här artikeln påstår att det inte är så bra att använda behå i längden. Artikelförfattaren, en kvinna, menar att överdrivet användande kan leda till skavsår, cancer och andra problem, såväl som att bröstmusklerna blir svagare av alltför mycket användande av behåar. Nu är detta en partsinlaga från en kvinna som tycker det är bättre utan, men också jag tycker faktiskt själv att det ser snyggare ut utan behå på kvinnor. Inte så att de ska "skvalpa" omkring, det finns tätt åtsittande kläder som gör ett nästan lika bra jobb att hålla brösten på plats.

Framför allt tycker jag kvinnor med mindre bröst inte behöver behå i samma utsträckning som sina "större" systrar. Nu får jag säkert "bröstmaffian" på mej, men det får jag ta. Jag håller fast vid att de allra flesta kvinnor inte behöver bära behå, inte hela tiden i alla fall. Om du som kvinna bara bär din behå en viss tid på dygnet skulle nog hållningen bli bättre. En del kvinnor ser faktiskt ut som luffare där ni kommer gående med framåtlutande överkroppar på grund av dålig hållning, i de flesta fall orsakad av fel sorts behå (vilket också är ett problem!). Det ser faktiskt inte snyggt ut heller med behåband som syns under en tröja eller klänning, eller kommer i dagen som i bilden nedan.
Inte så snyggt alls. Bild från länkad artikel i första stycket i detta inlägg.
Sen kan det finnas snygga behåar också, liksom det finns snygga arrangemang där brösten smakfullt delar utrymme med plagget som håller dom uppe. Kanske de gjorde rätt som kastade behån på 1960-talet? Inte bränna den, det är en myt, utan kasta undan den och bara ha den i vissa sammanhang. De som gör sej bäst i behå är de med stora bröst. Dessa är ofta så stora att bröstmusklerna ändå inte orkar hålla dom uppe hur som helst. Men dessa kvinnor bör ändå träna överkroppen så att de orkar hålla hållningen längre.

Så där, nu vet ni alla var jag står i denna fråga, och ni kvinnor vet mer om varför vi män alltid vill ta av er behån. Vi tänker på er hälsa..."All those days I spent starin' at your wilderness
All those ways you got to me
Through me, you, you leave me speechless
"

Populära inlägg