måndag 15 juli 2013

Vädret, väderstationerna och flygplatser

Varför har så många länder väderstationer vid flygplatser? Storbritannien och USA har det och av dessa länkar att döma finns dessa också vid flygplatser i Sverige. Det är väldigt underligt att låta såna stationer finnas vid flygplatser, anser jag eftersom dessa platser praktiskt taget är täckta av asfalt och betong.

Dessa båda material är synnerligen värmeledande och ger mer eller mindre felaktiga siffror till statistiken. Inte ens med korrigeringar kan man vara säker på att man får det helt rätt. Det blir inte bättre av att ha såna i närheten av städerna heller.

Anthony Watts har flera gånger visat hur felaktigt det kan bli med att mäta temperaturer vid flygplatser. Men han är ju på "fel" sida i klimatfrågan så hans artiklar lämnas ofta utan större avseende från beslutsfattares sida. Tur då att folk i gemen lyssnar (förhoppningsvis) på honom.

Nej, väderstationer bör helst placeras utanför städerna, gärna så att inte ens de mest rådande vindarna för med sej värmen från städerna, som vi ju vet påverkar såväl det kortsiktiga vädret som klimatet. Vi kan ha väderstationer även i städerna men då endast för att visa temperaturen där som jämförelse.

Den verkliga temperaturangivelsen för hela planeten ges bäst ute i naturen. Städerna är ett helt system för sej. Därför borde temperaturangivelser för städer och flygplatser anges i separata tabeller jämfört med resten av världen. Då kanske vi får se vad teorin om mänskligt inducerad global uppvärmning går för.
"Why do they always give the temperature at the airport? Nobody lives there!"

Populära inlägg