tisdag 1 juli 2008

Rasinstitutets avläggare - Socialstyrelsen

Läser i SVD att Socialstyrelsen vill skapa ett register över alla överviktiga barn men att Datainspektionen säjer nej och hänvisar till den personliga integriteten som skulle kränkas å det grövsta. Inte bara det, det luktar 1920-tal och Rasinstitut över hela förslaget. Inte så att man skulle bygga upp en databas som de gjorde med världens första instutut för att bevara den svenska "rasen" utan för att själva tanken att registrera folk på detta vis är i sej rena rasismen.

Tanken är god, förstås, för man vill komma till rätta med fetmaproblemet. Dock är det så att barn har i alla tider varit runda, inte feta och rullande som vissa är idag, men så att de har vad som kallas babyhull. Det växer man ur sen i tonåren när tentaklerna och bålen får för sej att växa som bambuskott. Den delen av fetman ska man inte röra. De sjukligt feta är bättre att ta kontakt med och ett register hjälper inte deras sak ett dugg, snarare tvärtom. De får problem om andra får reda på att de är i ett register, ungefär som om de var skurkar eller missfoster av nåt slag.

Här kommer maten in igen som ett stort problem. Det är egentligen inte så mycket VAD vi äter utan HUR vi äter den som är problemet. Vi kastar oss i den, bara för att sen sätta oss vid TVn eller, i många ungars fall, datorn. VAD vi äter spelar förstås en stor roll men fett och proteiner behöver alla växande ungar, att då tvinga dom att äta snål kost gör dom griniga, elaka och stirriga. Bort med transfetterna, bort med de kokta grönsakerna, bort med det torra fettsnåla köttet och in med gröt, biff och färska grönsaker! Sitt med ungarna och ät i deras takt. Om det tar en timme att käka så får det göra det!

Med denna utvikning vill jag således få fram att nationella register inte är av godo. De som är drabbade av nåt, t ex fetma, kan gärna bilda egna riksförbund men att samla information om dom i register är alldeles för mycket Rasbiologi och åsiktsregistrering för min smak.

Ett halvår till ända

Idag börjar resan mot nyår på allvar för vi har precis passerat halvårsgränsen. Vad är då bättre än att ta med lite länkar till saker som engagerar mej och som jag hoppas blir bättre för 2009 eller åtminstone får en förändring.

Kackerlacka Ett steg i rätt riktning, märkning av produkter som egentligen inte borde få kallas mat.

Avigsidan En klassiker i språkhumorvärlden. Hoppas Aftonbladet & co fortsätter med sina språkliga krumbukter även i fortsättningen för det är kul att läsa sånt här.

The Pirate Bay Fortsätt som ni gjort hittills, pojkar! Utmana fåntrattarna inom upphovsrättsindustrin och en vacker dag kommer även de att inse att upphovsrätten inte är till för dom utan för oss alla samt att den inte ska få gälla i all evighet.

Populära inlägg