torsdag 2 december 2010

Arsenik istället för fosfor

Mikrober är fantastiska. De kommer säkerligen att överleva oss alla. Nu har astrobiologer som undersökt en sjö i Californien, Mono Lake, funnit en sorts mikrob som istället för fosfor har arsenik som bas i byggandet av sitt RNA och DNA. Nu menar astrobiologerna att man få ta med arsenik i beräkningen vid sidan av de redan kända ämnena syre, kol, väte, kväve och svavel när man kollar efter liv i yttre rymden.

Alltså även ännu en vinst för evolutionen.

Insamling till bok om kritik mot FN

FN förtjänar faktiskt all kritik de kan få. Maken till självgod organisation finns inte.

Fredrik Segerstedt heter en man som tänker skriva en bok i vilken han tänker kritisera FN. Men för att kunna göra detta måste han ha pengar och då går han vägen via internet. Så här ser hans insamlingssida ut. Bara att läsa hans skäl och donera - om du vill. Jag har i nuläget inga pengar att avvara pga urusel ekonomi. Men blir det nån krona över om drygt två veckor när julen står för dörren kan jag bidra.


Man kanske själv skulle starta en sån här insamling. Men vad skulle man ange för skäl? Att vara fattig är inget skäl.

Demokratins diktatur

Jag har skrivit om det förr och nu skriver jag om det en gång för alla: Inga andra än demokratiska åsikter bör vara tillåtna!

Visst, det finns gott om obekväma åsikter såsom Åke Greens åsikt om homosexuella eller att det finns de som vill ha vissa droger frisläppta enligt lagen Dessa har dock inte med demokratin att göra. De är bara åsikter som av en eller annan anledning är obekväma och gör att man inte vill ta itu med dom på allvar. Inte ens rasism är en fråga som direkt påverkar demokratin. Därför ska inte heller den frågan tas upp här.

De åsikter jag tar upp nu är de som är direkt hotfulla mot demokratin, de som vill ha bort den och som till varje pris vill införa skräckvälde enligt diktaturens oskrivna regler. De som vill ha tillbaka enväldet som det var under Karl XI eller Romartidens kejsare eller varför inte som i de bananrepubliker som existerade så länge i Sydamerika, där militären styrde med järnhand. Sådana åsikter, att demokratin ska bort och att diktatur borde införas, borde inte få yttras högt. Där om någonstans borde det, ironiskt nog i sammanhanget, finnas en politiskt korrekt yttrandefrihetsdiktatur där det är förbjudet att yttra sej. Inga andra åsikter än de som främjar demokratin bör vara tillåtna! Låter jag dogmatisk, låter jag kategorisk så stämmer det. Demokratin ska vara allenarådande. Åsikter och ideologier som syftar till att störta demokratin bör inte få luftas, i alla fall inte i offentliga rum. Att säga att någon är odemokratisk och ha fog för det är helt okej. Att vilja stoppa ett möte för att det går emot ens egna syften är dock absolut inte bra.

Att vilja reformera demokratin genom att säga att den är otillräcklig är okej, däremot inte att avskaffa den med hänvisning till just detta att den skulle vara otillräcklig. Att nagga demokratin i kanten genom att hänvisa till säkerhetsproblem vid flygplatser är på gränsen. Vi behöver ett visst mått av säkerhet men inte till vilket pris som helst. All kameraövervakning är inte nödvändig, ej heller den omfattning på säkerhet som finns vid just flygplatser. De stora terrordådens tid är över. De hade sin plats i solen för ett ögonblick men nu är den tiden förbi. Kvar är bara paranoian och känslan av olust inför alla dessa horder med människor som färdas hit och dit varje dag. Knark smugglas ändå inte med flyg utan med båt eller bil. Vapen kan man få tag på överallt, människor och annat smugglas inte heller med flyg. Erfarenheten från händelser på senare år säger mej att vill skurkar nånting har de sätt att ta sej förbi alla kontroller hur lätt som helst.

Att på så sätt inskränka vår frihet och vår rätt till demokrati är mer av demokratur, att i demokratins namn hindra oss från att göra vad det nu är man från myndigheternas sida tror att vi tänker göra. Nu är visserligen min åsikt ovan att antidemokratiska åsikter bör vara förbjudna också en form av demokratur men den inskränker endast rätten till just antidemokratiska åsikter, den kränker inte någon annan rättighet. Jag ser ingen anledning till att inskränka någon annan rättighet än att just uttrycka hat mot demokratin.

Dumstrutar till alla journalister som skriver om klimatet

Moderna spisar påstås vara svaret på klimatproblemen. Det kan diskuteras. Killen på bilden har inget med saken att göra, ej heller spisen. Bilden "snodd" från Julius blogg.

Enligt vad jag lärt mej i skolan, sen fått uppfriskning på den här sidan och den här samt några till om atmosfären och det långsiktiga klimatet har det som står i dagens DN inte någon som helst negativ påverkan på klimatet, vad man nu menar med negativ i det här sammanhanget. Ändå skriver man om att installera moderna spisar i Indien som om det vore just lösningen på nåt klimatproblem. Självklart behöver de moderna spisar, vare sej det är gas eller el, för gamla öppna lerugnar är definitivt ingen bra lösning. Det sprider sot i den omedelbara omgivningen och förgiftar allt levande på sikt med diverse ämnen som frigörs vid förbränning.

Att detta sot skulle påverka klimatet har jag dock svårt att se. Sot faller till marken efter ett tag eftersom det är tyngre än luft. Så på lång sikt kan jag inte se att det skulle påverka åt endera hållet. De finfördelade partiklar som ingår i skogsbränder eller vulkanutbrottsprodukter är en annan femma. Men även där är vi relativt oskyldiga eftersom de flesta bränder orsakas av någon annan än oss. Faktum är att det skulle behövas fler bränder för skogar behöver förnyas och bränder är det bästa sättet. Kalhyggen är för begränsade i sin omfattning även om jag tror de yngre plantorna tackar för chansen de får.

Så, en dumstrut till alla som skriver så som DN gör.
Det är bättre att skriva neutralt om klimatsvängningarna, med risken att man inte får den uppmärksamhet man förtjänar. Det är inte djävulen som finns i detaljerna, det är verkligheten. Den är viktigare än sanningen eftersom sanning är en blandning av verklighet och dikt. Så sade Povel Ramel i alla fall. Även om han hade fel om kärnkraften hade han rätt här.

Populära inlägg