torsdag 3 februari 2011

Nytt planetsystem upptäckt

Det upptäckta solsystemet kring Kepler-11. Som synes är de sex planeter tätt intill sin stjärna. Allas omloppsbanor får plats innanför Venus bana i vårt solsystem.

Kring stjärnan Kepler-11 cirklar vad man hittills kommit fram till sex planeter. Tätt packade som sillar befinner sej dessa planeter intill sin stjärna. De är alla något större än jorden och cirklar som sagt väldigt nära sin stjärna, mindre än 50 dagar för den yttersta av de fem inre planeterna. De är alltså närmare Kepler-11 än vad Merkurius är vår sol. Den sjätte är lite längre ut men ändå innanför Venus bana.

Med Keplerteleskopet har man nu också kommit på en ny metod att beräkna andra planeters massa. Om man kan se hur stor skillnaden i ljusstyrka hos stjärnan blir då en planet passerar framför solskivan kan man räkna ut hur planetens radie är genom att se hur stort området är som blir svagare i ljusstyrka. Från detta kan man också få fram hur mycket planeten får stjärnan att kränga till. På så vis får man fram vilken tyngd planeten har och genom att jämföra med dess storlek har man snart vikten också.

Så här skriver NASA förresten om de planeter man hittills hittat med hjälp av Kepler och gjort beräkningar på:
The findings increase the number of planet candidates
identified by Kepler to-date to 1,235. Of these, 68 are approximately
Earth-size; 288 are super-Earth-size; 662 are Neptune-size; 165 are
the size of Jupiter and 19 are larger than Jupiter.


Det verkar hittills som om Neptunus är en norm i rymden för planeter. Allt över ca två-fyra gånger större än Jupiter torde alltså vara en stjärna eller nåt sånt för då blir den inre kärnan så stark att en fusion sätter igång på allvar och en stjärna bildas.

Mer om stjärnan och dess planetsystem här och här.

Populära inlägg