fredag 30 december 2011

Spökvatten, mitt nya favoritord

Språkrådets sammanfattning av språkåret 2011 visar på en lång rad intressanta ord. Men de koncentrerar sej på fel ord. Spökvatten borde de ta med, dvs ett glas vari man häller vatten där det precis innan funnits mjölk eller att man häller några droppar mjölk i vattnet. Proteinerna i mjölken ger då vattnet en grumlig textur.

Ett annat bra ord är terja. Om nu någon glömt det så handlar det om naturfotografen Terje Hellesø som manipulerade sina egna bilder på ett sånt sätt att det blev ett nytt begrepp. Hans verk lär inte glömmas i första taget.

Men som sagt, spökvatten gillar jag starkt. Hur jag kunnat missa det är dåligt av mej men så är jag inte förälder och jag har förstått att det är bland småbarn ordet uppkommit, av länkarna på Google att döma."MIF = Milk in first!"

Är det för sent att abortera en redan född person?


Rick Perry, amerikansk senator och möjlig republikansk presidentkandidat, har flera gånger yttrat sej dumt i en hel del saker, framför allt pladdrat om religion och lett ett bönemöte mot torkan som rådde i Texas i somras. Han har uttalat sej negativt om AGW-tanken, den enda bra saken han uttryckt, men jag misstänker att han hyser denna åsikt pga att hans politiska och ideologiska motståndare stöder AGW-tanken. Politiskt hyckleri således.

Nu har han uttalat sej negativt om abort efter våldtäkt och incest. Han har verkligen trampat i klaveret nu. Därför kan man fråga sej om det är för sent att abortera en redan född person. Jag vet, det är fel att önska någon av daga men i det här fallet torde det kunna ses som rena barmhärtigheten.

Abort är inget ämne man ska ta lätt på och det är nog ganska svårt att försvara detta uttalande från Perrys sida med tanke på att hans fru bidragit till en organisation som arbetar med abort i just den här känsliga frågan."Livet är så olikt teorin"

Populära inlägg