torsdag 16 september 2010

Hjärnsmälta år 2010


DN och SVD är igång igen med sina dumheter kring klimatfrågan. Nu ska vi människor enligt "senaste rönen" ha ca 20 år på oss att förstöra klimatet totalt och göra Arktis isfritt om sommaren året 2030. Varför förskjuts dessa datoriserade prognoser framåt hela tiden? För ca 10 år sen var det i år eller 2011 som gällde för ett isfritt Arktis om sommaren, nu är det alltså 2030. Varför skulle ett isfritt Arktis vara så farligt förresten? Där uppe är det såpass kallt att det inte kan smälta av som de tror. Det är havsströmmarna som bestämmer sånt. Isen i sej är inte speciellt tjock jämfört med de glaciärer som dominerar Grönland och Ellesmere Island. Men den är tjock nog för att inte smälta undan i första taget. Dessutom är inga djurarter där uppe speciellt hotade av något ändrat klimat. Det är snarare vårt fiske och vår jakt som är den största boven där. Men det fattar inte klimathotare.

Så nog är det hjärnsmälta alltid och den är redan här, år 2010.

Miljöpartiet - vilse i miljödjungeln

Om Miljöpartiet ska accepteras av mej (och andra som händelsevis skulle kunna tänka som jag gör) bör de sluta förlita sej på organisationer vars våta dröm är att utrota oss människan och därigenom rycka undan de evolutionära fötterna för många djurarter som direkt eller indirekt är beroende av oss för sin levnad. Jag tänker nu på såna organisationer som Jordens vänner, Naturskyddsföreningen och Greenpeace. Framför allt den sistnämnda har gått från att vara en riktigt bra organisation som reagerade mot kärnvapentester och valfångst till att protestera mot i jämförelse harmlösa saker som kol- och kärnkraft.

Jag tror att det fashionabelt att hetsa mot det moderna samhället eftersom det står för allt som upplevs som farligt för naturen. Allt detta utan en enda tanke på att vi kanske är en del av naturen i alla fall. Vi har utvecklats och lever i städer och har vägar av olika slag, vi flyger i luften och har stora båtar på haven. Visst, vi dabbar oss ordentligt ibland med oljeutsläpp och dumma krig. Det är brutalt och hemskt och vi borde lärt oss att dabba oss mindre. Men naturen är som den alltid varit. På sikt försvinner det som förstör och allt återgår till det vanliga igen. Djurarter dör ut och nya tar deras plats. Cynismen frodas i detta inlägg men sån är verkligheten. Det är inte några gulliga isbjörnsungar eller söta pandor där ute utan våldsamma varelser som är beredda att slåss för sitt revir.

Vad vi människor gör är bara vad vi själva har utvecklingen, evolutionen, att tacka för. Samma utveckling har samtidigt utrustat oss med ett samvete som gör att vi känner oss skyldiga inför det vi gör fel på ett sätt som inga andra levande varelser kan. Kanske vi ska bortse från den felaktiga delen av vårt samvete och se vad vi istället kan göra för att rädda det som verkligen behövs räddas, nämligen markerna och sjöarna från tungmetaller och andra giftiga ämnen som annars normalt förekommer i kombination med andra ämnen ute i markerna. Kan vi komma på ett sätt att reintegrera dessa ämnen ner i jorden igen och politikerna sen stöder detta till 100 % skulle jag vara den förste att rösta på ett parti som stöder detta.

Miljöpartiet av idag är helt inne på klimatspåret och är liksom alla andra som åker på det tåget på väg att spåra ur. MP vinner röster enbart pga populism och Maria Wetterstrands talförmåga. För egen del hade jag hellre sett att Birger Schlaug hade fått fortsätta. Han är mycket bättre som talare än såväl Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. När han talade lyssnade även jag.

Det ska bli intressant hur många som röstar på MP på söndag av övertygelse eller för att de charmats av Wetterstrand.

Populära inlägg