fredag 29 juli 2011

Sopsortering är ohygieniskt och i längden även miljöfarligt

Så här kan det se ut i mitt sophus p g a sopsorteringen. Antingen beror det på att folk inte vet hur man gör eller så struntar de i det eftersom de redan vet hur mycket hycklande som ligger bakom detta.

Sopsortering var ett av den här bloggens första ämnen att bli diskuterat. Då som nu i stort sett utan mothugg. Förmodligen håller många med om att sopsortering inte bara är hyckleri utan i vissa fall är direkt farligt. Jag är av den åsikten att sen vi började med sopsortering i speciella hus har skräpet blivit en faktor i ohälsotalen som dyker upp då och då när sjukvården presenterar sin statistik. Vid sidan av statistiken, i verkligheten alltså, är säkerligen den dåliga hygien som sophusen fört med sej värre för oss alla än vi egentligen tror.

Jag har börjat slänga allt som inte är papper i stora säckar som jag sen slänger i de kärl märkta brännbart. Sopgubbarna slänger ändå allt tillsammans utan att kolla vad som är i dom. Jag föreslår att alla andra gör likadant. Matrester som inte går att äta slänger jag i komposten som oftast får gå tillsammans med säcken för vi som bor i lägenhet behöver inte kompostera. Det är egentligen bara ni som har trädgård som har nytta av det och då sällan allt. Det är främst just komposten som är boven i det här dramat. Fullt av mögel blir det efter ett tag och omedvetet tar vi detta mögel med oss när vi varit i sophuset och sen sprider det sej även i de renaste hem och kan om det vill sej illa orsaka allergier och direkta sjukdomar.

Matrester som är fullt ätbara slänger jag i naturen till fromma för fåglar och andra behövande djur.

Varför måste vi sopsortera, eller källsortera som "experterna" envisas med att kalla det? Jag kan förstå att papper kan återanvändas men resten är bara blää och direkt farligt i längden att handskas med, framför allt nu under rötmånaden då det inte tar lång tid innan farbror blåmögel kommer fram. För att inte tala om kärlen allt detta läggs i. Har ni sett hur de ser ut efter fyra-fem år!? Att detta miljöhyckleri får fortsätta fattar jag inte. Det var faktiskt bättre förr, åtminstone vad gäller soprännorna ner i källaren dit endast sophanterarna hade tillträde. De borde för sjutton ha gasmask på sej varje gång de ska hämta soporna för en del ämnen som bildas i sophusen är rent ut sagt farliga.

Nej, låt oss lämna miljöhysterin bakom oss och återgå till att bevara den på ett naturligt sätt. Låt oss få använda sopnedkasten och soprummen. Vi kanske ska installera ugnar i källaren till varje huskropp och låta soporna värma upp eller ge elektricitet åt den. Med så mycket skräp som slängs varje år vore det faktiskt en stor vinst för oss alla, inklusive miljön. Plasterna och matresterna som smälts avger gaser som kan ingå i ett för huset slutet system som värms upp igen och dessa gaser värmer då hela hus genom att gå runt hela tiden. Med regelbundna mellanrum kan man komma och raka ur det som inte går att bränna. Det kan användas på annat vis. Metaller kan utvinnas ur det som blir kvar och kan återanvändas.

Det ger dock inte mycket utrymme för eventuella misstag, t ex att man slänger plånboken man hade 10 000 kr i för att köpa den där kameran man så länge velat köpa. Möjligen ger det folk skäl för att tänka efter vad det är man egentligen slänger. Jag tycker mej nämligen märka att sopsorteringen sker i blindo många gånger. Plast i plastbunken, mat i komposten osv men många gånger är det fullt användbart det som slängs. Slöseriet har blivit större sen hyckleriet startade. Bläää!

Jag är stolt över att inte ha ett konto på Facebook

Jag låter kanske konstig men den typen av social verksamhet online har aldrig lockat mej. Bloggen här, Youtube och diverse internetfora duger gott för mej. Vill jag ha kontakt med någon kan jag gå ut i vida världen och snacka där med nya vänner. De gamla jag hade en gång i tiden har gått vidare liksom jag har gjort. Att då leta reda på dom känns lite underligt för mej. Visst har det hänt att jag skrivit in namnen på gamla kompisar men det har varit via hitta.se eller Eniro. Då har jag likt en gammaldags spion tagit reda på var de bor - för att sen veta vart jag INTE ska åka.

Anledningen till detta sista är att jag har inget intresse heller av att gräva ner mej i minnen om nåt som hände för länge sen. Skolan är en gången och förgången tid för mej, nåt jag vill minnas för vad det var, inte komma ihåg för att man blivit äldre. Det är i år 21 år sen jag slutade grundskolan och 18 sen jag tog studenten. Det får räcka med att komma ihåg sånt och det som hände med oss då.

Så nej, ingen promenad längs minnenas allé för mej. Det räcker gott att minnas det som var och minnas det som hände sen, när jag blev "vuxen".

Populära inlägg