fredag 16 augusti 2013

Vetenskapshörnan: Koldioxidens roll för atmosfären

Pehr Björnbom ger en bra genomgång av hur koldioxiden fungerar i atmosfären och går samtidigt igenom de olika misstag många ofta gör när de ska beskriva dess påverkan på temperaturen. Läsvärt och informativt för alla som vill veta mer om hur koldioxiden fungerar. Koldioxid är nämligen en restprodukt av förbränning som under sin tid i atmosfären genom sin växthuseffekt får atmosfären att fungera som en termostat. Det cirkulerar många moderna myter kring denna spårgas, som det finns 400 miljondelar av i atmosfären. Tur att det finns såna experter som Pehr som kan visa oss rätt.
Ingen riskerar att brinna upp på grund av koldioxid. Snarare är det syret som är boven i det dramat. Bild från Andas Lugnt."Don't forget - I'm just a girl, standing in front of a boy, asking him to love her."

Porrens roll i samhället

Vad sägs om att titta på en vacker naken kvinna idag? Om du är heterosexuell man förstås. Andra begivenheter tänker jag inte diskutera här eftersom jag inte har erfarenhet av dom.

Howard Bloom anser att porren fyller en funktion som rogivare åt fula tankar och fantasier. Inte bara fula utan även helt normala fantasier förstås. Han menar nämligen att många sexvåldsdåd hade kunnat undvikas om de haft tillgång till porr att fantisera kring istället för att jaga unga kvinnor (och män) som de förgripit sej på. Se film nedan. Nu hade väl inte alla kunnat lindra sina lustar genom att titta på och fantisera kring en naken kvinna men de mer "normala" bland dräggen hade kunnat stoppas den vägen. Spärra in dom på vårdkliniker, ge dom tidningar och filmer samt sin egen kropp att "leka med" så slipper vi dom i samhället. Det är vad jag tolkar Howards budskap som. Att onanera är enligt Bloom en bra grund för alla människor (inte bara män) som vill få utlopp för sina lustar. Många andra djur gör det regelbundet för att inte bli galna.


Howard Bloom i debattagen. Foto från The New Rockstar Philosophy.com. Klicka på bilden eller texten för att se filmen.
Jag skulle vilja lägga till den religiösa aspekten i den här diskussionen. Det är så att eftersom så många religioner förbjuder den nakna kroppen att visas i så många sammanhang anser jag (jag är troligen inte ensam om att tycka så här) att sexuellt våld hålls uppe just för att man förnekas tillgång till fantasier av olika slag. Våra religioner sätter ett moraliskt hinder för den nakna kroppen och ju mer man gör så desto värre blir utloppet för de inre lustarna.

Nu är väl sexuellt våld snarare en maktdemonstration än en sexuell sådan men i och med att den tar sej uttryck i sex är den grundad i den sexuella lustan, vilken ju faktiskt är makt. Man blir förnekad sex och ömhet av de som har makt och då tar man ut sin frustration på de man upplever är svagare. Detta kan ha sitt ursprung i barndomens brist på närhet och ömhet men kan lika gärna också växa fram under vuxen ålder.

Så det är nog bara bra att vi har lite naket att titta på ibland. Men inte för mycket. Nån måtta får det vara. När man ska arbeta ska man arbeta. Var sak har sin tid och plats.
"Lose your dream, you lose your mind."

Populära inlägg