måndag 7 februari 2011

Olja och is


Olja och vatten blandas inte speciellt väl. Det gör väl inte is heller, antar jag. Miljöpartiet vill stoppa exploateringen av Arktis i händelse av isfria somrar där uppe. De vädjar därför till utrikesminister Carl Bildt att stoppa denna exploatering. De undrar varför han är så tyst i frågan. Just nu är han inbegripen i frågan om händelserna i Nordafrika.

Personligen tror jag inte de behöver oroa sej för oljeplattformar och stora gruvschakt där uppe för det verkar inte som om isen ger med sej i första taget och för att nå fram med utrustning i dagsläget behövs kraftiga isbrytare vilket nog inte räcker till alla gånger. Inte ens sommartid är isen inte mindre än 2 meter tjock på de tunnaste platserna vilket rimmar illa med påståenden att den skulle vara på väg att försvinna.

Dock skulle det vara en ekologisk katastrof om ett oljeläckage skulle äga rum där uppe. Så långt får jag ge dom rätt. Vi bör inte exploatera nåt som inte kan ge mer tillbaka än det kostar att ta fram. Framför allt inte om det sker till kostnaden av en sund miljö. Men som sagt, isen där uppe verkar inte ge med sej. Ta en titt på bilden ovan. Den visar strömmar som ger värme åt haven uppe i Arktis. Där ser man också hur södra Grönland värms upp av samma strömmar. Det är alltså dom och ingen koldioxid i atmosfären eller ens i haven som värmer upp det området. Men inte ens dessa strömmar kan rubba istäcket i Arktis helt och hållet, endast hålla det borta från den skandinaviska halvön.

Populära inlägg