söndag 15 september 2013

Dumheter världen över

Nationalism mot nationalism, vad är bäst? I det spanska kungadömet har de olika delarna börjat vakna upp från sin månghundraåriga sömn. Katalonien inte minst och de boende där vill nu att deras region ska bli en egen stat och de har nu fått stöd från oväntat håll, från Baltikum. Nationalism är inget jag stöder, speciellt inte om det blir på bekostnad av enskilda människors bekostnad, men jag kan tänka mej provinsialism grundad i en förståelse för en viss region och oberoende av folk och folkslag.

Valet till kyrkofullmäktige är en underlig institution där knappt nån röstar men ändå ska den formen av demokrati utföras. Det handlar om hur kyrkan ska styras politiskt de närmaste åren men vi vet ju hur politik och religion har fungerat genom historien. Det som sker i Sverige idag är väl mer civiliserat (hoppas jag!) men inte desto mindre ser jag det som nåt som inte går ihop.

Såpoperan Syrien går vidare i all sin dumhet. Nu har det stora gamarna satt in sina stötar ordentligt och med all arrogans tillgänglig bestämmer nu ryssar och amerikaner vad syrierna ska göra och inte göra.

Jag tror Stellan Bojerud är med i fel parti. Det är som om Fredrik Reinfeldt skulle applådera ett förstamajtåg av Vänsterpartiet. Sett fel på partiprogrammet, månne?

Slöja är vad dess tillskyndare än säger en symbol för förtryck och uråldriga traditioner som saknar allt värde för det moderna samhället. Att då använda en slöja eller sjal på en arbetsplats där neutral klädsel anbefalles ser jag som en medveten provokation för att få oss att se slöjan som ett sätt att visa yttrandefrihet. Det är det visserligen men fel sätt eftersom förtryck aldrig kan ses som en garant för yttrandefrihet. Då är det bättre att visa sin aktning för yttrandefriheten och för medmänskligheten genom att demonstrera sitt stöd för andra människor.
"The rights of every man are diminished when the rights of one man are threatened."

Populära inlägg