torsdag 1 mars 2012

Vetenskapshörnan: Ötzi har släktingar på Korsika och Sardinien

Välkommen till vetenskapshörnan, en serie inlägg där jag diskuterar vetenskap sett från min horisont. Nu ska det handla om min favoritfigur ur förhistorien, Ötzi från bergen mellan dagens Österrike och Italien. Nu är kartläggningen av Ötzis DNA klar i så mån att vi vet vilka hans nutida släktingar är. De bor på Sardinien och Korsika. Det har jag visserligen skrivit om tidigare men nu har de vanliga tidningarna äntligen hunnit ikapp. Dessutom blev man härom dagen helt klara med granskningen av hans Y-DNA.


Egentligen är det fullt logiskt att hans nutida släktingar finns på dessa öar med tanke på det vi vet från arkeologi och legender. En del legender talar om hur folk flydde hals över huvud för de som invaderade den italienska halvön under sen stenålder (bondestenåldern och framåt mot bronsåldern). Arkeologin ger vid handen hur många traditioner och kulturer bara övergetts till förmån för andra i samma trakt. Många gånger har detta skett hastigt. 


Mot bakgrund av det vi vet från DNA, arkeologi och tidig historia kan man pussla ihop en bild som visserligen är långt ifrån komplett men den ger en viss aning om vad som skedde i Alperna mellan 7000 och 5000 år sen. Jordbruket började introduceras i området under denna tid, liksom herdeverksamheten. De kom i olika vågor och vid olika tidpunkter och assimilerade den redan befintliga befolkningen. Vad gäller Ötzi själv levde han ju för 5300 år, i slutet av den period vi talar om. Mitokondrie-DNA (mtDNA) visar att han hörde till en haplogrupp kallad K1ö, ö efter hans smeknamn Ötzi. Y-kromosom-DNA (Y-DNA) visar att han hörde till haplogrupp G, närmare bestämt G2a2b. Båda dessa haplogrupper (K och G) har sina ursprung i västra Asien för ca 25 000 år sen.

Märk väl att mitokondrie-DNA handlar om den genetiska kod som förs vidare från mor till barn av båda könen medan Y-kromosom-DNA handlar om den genetiska kod som förs vidare från far till son. Den senare är så att säga mer exklusiv och visar alltså bara hur männen har rört sej. Visserligen visar DNA funnen i skelett från utgrävningar att många män av en viss haplotyp/haplogrupp (Y-DNA) höll ihop med kvinnor av motsvarande haplogrupper/typer (mtDNA) men många gånger ger faktiskt den genetiska analysen stöd åt de legender som talar om att man rövade bort delar av populationen.

Det har visat sej att Ötzi inte bara hade dödat eller skadat åtminstone tre personer med sin kniv och en av sina pilar (han hade dessutom blod från ytterligare en person på sin rock). Att pilen med blod från två andra personer satt i hans koger när man hittade honom visade att en strid hade ägt rum ganska nyligen innan hans död, högst ett par dagar före. I hans genetiska kod fann man att han hade anlag för reducerad reproduktionsförmåga. Om han var infertil eller nästintill kan det ha påverkat hans sociala status vilket lett till att han antingen varit medlem av nåt rövarband eller varit en utomstående i samhällets utkant med smide som yrke, här tänker jag på hans kopparyxa. Han kan ha varit båda delarna. Smeder beskrivs i legenderna som lömska typer som höll sej för sej själv och inte drog sej för diverse upptåg och kriminalitet, det är inte förrän under medeltiden som smederna kom in i samhället på allvar.

Undersökningen av hans kropp visar att han varit sjuk stora delar av sitt liv och att han led av Borrelia. Det pekar på ett liv av strövande och kringflackande. Hans sista måltid bestod av rådjur, gems, lite bröd samt nån form av get. Denna blandning av mat visar också på ett strövande liv där "snabbmat" var en del av dieten.

Vad som än hände med Ötzi så blev hans fränder på ett eller annat vis sakta men säkert bortdrivna från Alperna och ersattes av folk som visserligen var besläktade men inte hörde till samma haplogrupp som Ötzis folk. Idag finns "hans" folk alltså på medelhavsöarna Korsika och Sardinien. Frågan är då vilket språk han talade. Jag tänker sticka ut hakan och säga att han talade ett tidigt indoeuropeiskt språk, kanske ett pre-protoindoeuropeiskt i det stadium språket befann sej i innan det förgrenades till dagens språkgrupper. Det kanske ingick i en språkfamilj där bara den indoeuropeiska grenen överlevde. Vem vet?

"Did you take it for granite?"

Populära inlägg