torsdag 27 januari 2011

Ett utkast till en livsfilosofi

Jag tänkte att jag skulle dela med mej av den lilla gnutta visdom jag samlat på mej under de knappa 4 decennier jag förärat den här planeten med min existens. Den/de som vill ta till sej av mina ord får göra med dom som han/hon/de vill. Inga stora ord, inga krystade citat eller medvetet högdragna fraser efter mej. Enbart de erfarenheter jag samlat på mej.

Visdomsord kan man ju slänga omkring sej, gärna sådana som andra redan hittat på för att man själv ska verka beläst och kunnig. Det bästa vore ju förstås att kunna hitta på nåt eget som låter bra i andras öron. Risken är då att de vanliga klyschorna kommer fram (var snäll mot varandra, samarbeta för ensam är inte stark osv) och då blir man väl stämplad som tråkmåns eller konservativ. Jag tänkte jag skulle ta till lite sarkasm, humor och ironi för det är främst sån kunskap jag samlat på mej. Håll till godo, gott folk!

1. Argumentera aldrig med en tonåring. Du kommer aldrig att vinna, hur bra argument och hur stor kunskap du än har. Tonåringen kommer ändå inte att acceptera dina kunskaper om du grälar med honom/henne. Däremot går det bra att diskutera med en tonåring. Då är man på samma nivå.

2. Försök inte springa över ett övergångsställe om en bil är på väg att passera. Det slutar alltid med att du förlorar, på ett eller annat vis. Det fick jag erfara för 30 år sen.

3. De snällaste människorna är de som gör saker för en utan att förvänta sej någon gentjänst. De förväntar sej enbart att du är snäll tillbaka och gör likadant för dom. Det är inte tjänster och gentjänster utan enbart vanlig vänlighet.

4. Om du och dina kompisar aldrig spelat handboll eller någon liknande sport förut, försök inte spela spelet som proffsen gör det. Det gjorde vi i gymnasiet med slutresultatet 0-0.

5. En dator är en maskin tillverkad av döda material men så fort ett operativsystem är installerat blir det ett levande ting vars enda livsmål är att göra livet surt för dej som användare. Det gäller framför allt datorer med windows i.

6. Vill du vara ensam och kunna tänka ut saker på egen hand, ta en promenad. Din familj eller andra i din omgivning kommer inte att lämna dej i fred om du är hemma vid datorn eller framför TVn för de anser att så fort du är hemma så är du "tillgänglig" för deras nycker.

7. Det snabbaste sättet att få uppmärksamhet till sin blogg är att skriva nåt elakt i nåt ämne som engagerar många människor och sen länka till nån av de stora tidningarna. Sen är det bara att luta sej tillbaka och invänta de indignerade svaren. Det gäller inte min blogg och liknande bloggar som enbart frekventeras av nån enstaka person råkar hitta hit av misstag. De kommentarer jag får är oftast de som håller med mej och tycker jag skriver bra. De som inte håller med mej vill gärna att den där rälsen jag lägger örat emot ska innehålla ett så snabbt tåg som möjligt som gör processen kort med mej.

8. Det säkraste sättet att få uppmärksamhet till sin blogg är att skriva nåt ytligt om kläder, sin livsstil eller om nån celebritet som råkar vara populär just nu. Således kommer inte min blogg att frekventeras av folk som läser dessa bloggar eftersom de enda "kändisar" jag skriver om är folk inom vetenskapliga kretsar eller inom politiken. Det gör mej glad för jag vill inte ha den sortens uppmärksamhet som ytliga människor tror att alla vill ha.

9. När det är halt ute koncentrera dej enbart på den isiga marken. Tänk inte på något i fjärran. Det slutar med att du och marken kommer att få mer närkontakt än enbart med fötterna.

10. Likt en dator har en kamera ett eget liv. Den kan göra dej glad genom att den låter dej ta fina bilder men försök inte överdriva bildtagandet för då kan den bli sur och ge dej suddiga bilder som får de första fotona från 1820-talet att verka skarpa i jämförelse. Det gäller framför allt små kompakta kameror. Systemkameror är snällare. De låter en ta de bilder man vill i stort sett varje gång.

11. Ju äldre man blir desto svårare är det att vara vaken dygnet runt. Om det kommer att gälla hela livet vet jag inte eftersom jag nu statistiskt sett är nära mitten av mitt förväntade liv. Vi får väl se. Jag märker dock att där jag i tonåren och tidiga 20-årsåldern kunde gå nästan 48 timmar utan problem är det nu efter 35 en hel del problem att komma upp i 25 timmar. Man helt enkelt tacklar av. Det är väl förstås individuellt så det finns säkert folk i min ålder som kan gå flera dygn i sträck utan problem och andra som knappt kan hålla sej vaken mer än 12 timmar.

12. Det viktigaste för mej, som är ensamstående och har noll attraktionsförmåga vad gäller kvinnor, är att bara få se andra människor vara glada och lyckliga i sina förhållanden med och till varandra. Bara ni är nöjda är jag nöjd. Ni som är i samma situation som undertecknad bör kunna ha samma inställning. Vi som inte kan få ett förhållande med någon får leva genom er som kan.

13. Om du kan något som du vet att du är bra på, gör detta till din hobby. Det kvittar vad det är. Du kanske t o m kan slå mynt av det.

14. Kom ihåg, det som presenteras i nyheterna i TV, radio, på internet eller i tidningarna är inte så farliga att de berör dej personligen. Ta inte åt dej av det som sägs. Världen går inte under i morgon. Det dröjer till i övermorgon innan så sker.

15. En naken människa är ingen styggelse och du behöver inte skämmas för din egen kropp. Därför ska du inte heller klandra andra som väljer att leva ett liv utan kläder. Dock är det inte bra att leva naturistliv i snöstorm. Min poäng är den att vi är alla lika fina, oavsett om vi har lyten eller inte lever upp till vissa "skönhetsexperters" ideal. Vill man visa upp sej ska man få göra det. Det ska inga moralpredikanter förhindra. Endast naturen kan förhindra sånt.

16. En klyscha är väldigt bra; en främling är en vän du inte träffat ännu. Det är sunt att hysa misstankar om någon man aldrig träffat förut och alla kanske inte kommer överens men har man bara inställningen att främmande människor är just det, människor, blir mötet åtminstone inte obehagligt utan enbart trevande och ger utrymme för nyfikenhet.

17. Framtiden är bara en sekund borta. Den kan också vara miljoner km borta. Lev livet innan livet lever om med dej.

18. Det finns ingen mening med livet. Vi bara lever och dör. Sånt där är bara filosofiskt nonsens. Det finns ingen högre mening med vår existens. Vi är inte satta här av någon speciell anledning. Att vi frågar beror på att vi har utvecklats till att vara frågvisa.

Så, det var lite av min visdom och livsfilosofi. Ta till dej av det jag skrivit eller strunta i det. Det kvittar mej. Det visa i visdomar är inte att folk följer dom till punkt och pricka utan att de finns där i bakhuvudet redo att plockas fram om det skulle uppkomma en situation där de behövs.

Populära inlägg