söndag 10 februari 2013

Det där med sport och nationalism

[Satir]Jag tänker presentera en konspirationsteori rörande våra grannländer, nationalism och sport. Jag tänker nämligen göra gällande att finländare och norskar, framför allt finländare, oftast ger sej in i en sport med avsikten att slå svenskar till varje pris. Något annat motiv finns inte. Det handlar inte om att främja hälsa och ett bättre liv. Bara slå svensken till varje pris!

Ger sej svenskar in i en sport först kan man ge sej fan på att snart är finländare och/eller norrmän där och försöker slå dessa svenskar. Att vinna VM är inte nog, det måste vara mot svenskar. En seger är ihålig för dessa människor om motståndaren inte är en svensk.[/Satir]

Detta är inte skrivet för att jag är sur på att norrmän och finländare är så framgångsrika i sporter. Tvärtom är jag glad att det går bra för vissa människor. Var de kommer ifrån bryr jag mej egentligen inte om. Jag är inte nationalist, jag ser nationalism som ett hinder för mänsklig utveckling. Ett samhälle grundat på samarbete mellan individer över gränserna är min vision. Det lever jag efter."Att tänka hör till mänsklighetens största nöjen."

Hästhuvud i sängen och hästkött i mikron

Den senaste tidens uppmärksammande av hästkött i lasagne från Findus har väl knappt nån som läser tidningar och ser på TV kunnat undgå. Det spekuleras nu i att organiserad kriminalitet ligger bakom det som skett. Hmm, är det bara jag som hör signaturen till Gudfadern-filmerna?
"En cowboy är en man med mod och en häst."

Hot for teacher


Vi som är gamla nog att komma ihåg den här rockklassikern är väl de som kommer att tänka på den låten när Aftonbladet skriver en artikel om en enkät som säger att 3 % av alla gymnasieelever som svarat på den ska ha haft sex med sina lärare. Jag vet inte vad som är mest anmärkningsvärt, att elever och lärare har sex trots problemet med maktställning som en lärare har gentemot eleven, att Aftonblaskan haussar ämnet eller att en lärare citeras med orden "Man kan inte förbjuda kärlek".

I det sistnämnda fallet, citatet alltså, kan vi glömma kärlek. Det är väldigt sällan kärlek uppstår bland elever i den åldern. Förälskelse är inte samma sak som kärlek. Det är en helt annan kemisk process jämfört med kärlek. Det är ett första steg in i vuxenvärlden när man blir förälskad. Hormonerna börjar komma i oordning vilket leder till oväntade resultat ibland.

Vad gäller att lärare och elever har sex med varandra är det, hur konstigt det än låter, ofrånkomligt. Attraktioner finns överallt. Jag talar naturligtvis inte om utnyttjande eller övergrepp utan om attraktioner, vilka tar sej de mest skilda uttryck. För visst kommer väl en del ihåg att de blev kära i läraren. Det är frågan om beundran av personer med maktpositioner. Den sortens attraktion förekommer hos vuxna också. Naturen har gjort så för oss att vissa människor har ett behov att vara nära de som har makt i nån form. Det är simpel psykologi.

Det som irriterar mej mest är Aftonbladets rubrik, "Många elever har sex med sina lärare". De utgår kallt ifrån att eleverna talar sanning samt att de som svarade ska representera samtliga elever i Sverige. Men man kan inte klandra journalisterna. De vill ju sälja sina artiklar och tidningar och då blir statistik till absolut sanning.

Jag tänker inte sätta mej till doms över de som faller för frestelsen att ligga med sina elever. Ej heller de elever som gör samma sak. Det är simpel biologi och de får själva stå för dumheten att falla för frestelsen. Jag tänker inte heller göra mej lustig över citatet eftersom det ju är så uppenbart att det inte handlar om kärlek. Jag kommer tyvärr inte på nåt dråpligt att skriva om Aftonbladets rubrik. Det överlämnar jag till andra skribenter. Det är för lätt att skriva om den blaskan annars.

Lyssna istället till låten jag länkar till. Det är musik det!"Den journalistik som inte förargar är överflödig."

Bildsöndag

Dags för lite trevliga bilder. Det kan behövas, eller hur?
"Dumheten är en egendomlig sjukdom. Den sjuke lider inte av den, bara hans omgivning."

Populära inlägg