onsdag 3 oktober 2012

Helighet är inget att sträva efter

Så här dumt kan det se ut när det "heliga" får ta över. Förresten verkar den juicehatande killen ha fyra armar...

Nej, Muhammed är inte heligare än Jesus. Helighet är nåt påhittat som bara lättpåverkade sinnen tror på. Men samtidigt är heliga dagar, påhittade av samma skrockfulla människor som en gång skapade religioner för att förklara det som händer omkring oss, bra för oss latmaskar. Bara att hålla med, ta lite ledigt och skratta åt allt religiöst nonsens, fastän med en hård blick fäst på allt elakt och hemskt som samtidigt sker i religionernas namn.

Ordet helig är ett gammalt ord som betyder hel, komplett. Det är alltså släkt med hel. Det är ett germanskt ord som betyder oskadad, frisk, komplett. Men de som vill ha helighet inom religionen är komplett galna, om ni frågar mej. Samtidigt som jag kan acceptera religion kan jag inte acceptera alla religiösa yttringar. Böneutrop och klockringningar går an (de är trots allt båda pittoreska inslag från forna tider), det är saker som ger tröst åt de troende, men all skrock, alla fördomar som förekommer kring båda dessa yttringar går jag inte med på. Varför vi ska acceptera det religiösa över allt annat förstår inte jag.

Som lagstiftningen är numera har religion en särställning, det är heligt så att säga. Att kritisera religiösa yttringar är att balansera på en lina som när som helst kan ge vika. Nedanför väntar lejonen i form av de religiösa, de politiskt korrekta, de politiskt konservativa, de med synen att nationen och religionen hör ihop osv. Vi som vill kritisera religion och religiösa ting har nog egentligen "bara" humorn att ta till. Vill vi på fullt allvar kritisera religion och det religiösa blir vi marginaliserade eller anklagade för både det ena och det andra. Se på hur man behandlar Richard Dawkins och andra ateister. De blir närmast som huvudnumren i ett nöjesprogram (läs: löjesprogram). Vi ska föreställa sekulära men så fort nån kritiserar religionen fullt ut i media blir det ett jäkla oväsen från många religiösa, många politiskt korrekta osv.

Det blir bara problem så fort det heliga kommer på tal. Byggnader, utrop och liknande får gärna existera för mej, men de kan lika gärna försvinna. Deras påstådda helighet betyder inget för mej. Som traditioner och en påminnelse om hur det var förr när det var obligatoriskt att lyda de religiösas minsta vink är de bra att ha. Alla kyrkor, moskéer och andra religiösa tempel kan göras till museer som berättar historien om religionen, när vi väl kastat av oss det religiösa oket. Fast orden ok och religion får man väl inte använda i samma mening, eller?

Är det något som är heligt är det väl universum? Det ordet betyder ju allt samlat i ett. Det är alltså komplett...

"Den kosmiska religiösa erfarenheten är den starkaste och ädlaste drivkraften bakom naturvetenskaplig forskning."

Grattis på födelsedagen, Irak!


Idag den 3 oktober 1932 grundades staten Irak av britterna som ville gottgöra prins Faisal för att han inte fick det rike han velat ha med Damaskus som huvudstad. När man då installerade honom som kung över ett påhittat rike begick man troligen det största organisatoriskt politiska misstaget i historien. För inte ens Israel och Palestina kommer i närheten av denna blunder. Denna blunder skulle på sätt och vis komma att leda fram till just problemet med Israel/Palestina men också leda till att hela regionen skulle utvecklas i negativ riktning.

Länge leve den kortsynta och korttänkta diplomatin, även kallad den hejdundrande, galopperande dumheten. Man kan förstå de stora herrarna i Frankrike, Storbritannien och NF dock, de menade ju bara väl. Men tänkte de nånsin på de vanliga människorna i den här trakten? Tänkte de på motsättningarna inom folkgrupper, inom och mellan religionerna, på de etniska skillnaderna folk emellan? Nej, jag tror inte de gjorde det och även om det säkerligen hördes ett antal varningens ord från en del kritiker så tror jag inte att politikerna lyssnade på dom.

Irak skulle bara förverkligas, kosta vad det kosta ville. Resten av Mellanöstern blev därefter, en enda;


Så, världssamfundet, gör nu er plikt och ställ i ordning (om ni kan) den oreda ni skapat. Det finns ingen ursäkt för att inte göra det. Även om de som ursprungligen var skyldiga till oredan sen länge är döda så har ju problemen bestått därför att oredan kom till en gång i tiden och spätts på av ännu äldre oresonligt inbördes hat. Så blås ut ljusen nu och gör er plikt!"Det är i politiken som i konsten: motsatsen till gott är inte ont utan välment."

Populära inlägg