lördag 11 augusti 2012

Är DVD och liknande medier på väg att försvinna?

Det går fort nu. Det var inte länge sen DVD tog över istället för vanlig video. Nu ligger blu-ray i vassen och lurar men frågan är om det kommer att bli nästa stora medium att ha film och musik på. USB-minnen och stora hårddiskar, gärna av SSD-typ, är betydligt bättre för lagring och uppspelning av film och musik från än skivor. Men vad den så kallade nöjesindustrin inte fattar är att folk många gånger vill ha nöjet för sej själva. Det vill säga att vi vill sitta i lugn och ro med våra filmer och vår musik utan att bli störda av andra. Andra vill gå på bio för att se filmer eller gå på konserter tillsammans med andra. Så olika är alltså vi människor.

Jag är av den förra typen. Jag föredrar att se film eller lyssna på musik i min avskildhet framför att trängas på biografer och invid stora scener. Teater är dock en annan femma. Sånt ska upplevas i en fin stol framför en stor scen. Att sätta in en skiva i en apparat, luta sej tillbaka och låta ljud och/eller bild strömma ut ur TVn är bättre än att sitta i en stor salong med lika störande reklam som i den vanliga TVn. Det är nog därför marknaden för stora TV-apparater och plasmaskärmar är växande. Man får lika bra ljud och bild som på bio (nästan) och man slipper alla ungar, allt snörvlande och hackande, alla underliga lukter och framför allt är popcornen billigare hemma.

Nu blev detta inlägget mer av en trivselskrift och ett ode till hemmabion än en betraktelse över det som kan vara slutet på diskarna i våra liv. Men jag tror inte att skivornas död kommer att bli hemmabions död, tvärtom. Vi har som sagt hårddiskar och USB-minnen att falla tillbaka på och får vi bara ordning på kristalltekniken som undertecknad drömt om i många år blir det verkligen fart på lagringstekniken. Det är förstås en önskedröm i nuläget eftersom tekniken måste bli såpass billig och lätt att förstå att vi vanliga dödliga kan använda den först.

Så, är skivornas tid ute? Nja, skulle inte tro det. LP-skivorna finns fortfarande kvar och CD säljs fortfarande i affärer trots digital nedladdning och på filmsidan är DVD och blu-ray kungar trots att även här finns möjligheter att ladda ner filmer från nätet. Märk väl att jag talar om både betalsidor såväl som gratissidor. Internet är till för alla. Privatladdare som hellre vill sitta ensamma med sin musik och sina filmer har sin nisch, liksom de som vill sitta med andra. De som hellre vill gå på bio får sitt lystmäte genom information om filmerna över nätet. De som vill sätta stopp för detta har dock inte på nätet att göra. I alla fall inte i den kapaciteten att de vill jaga bort de som bara vill ha lite lugn och ro med sina filmer och sin musik.

Så ni som köper skivor kan lugnt fortsätta göra det för ingen kommer kunna hindra er. Det enda som hotar är väl att vi kanske inte har råd att köpa fler filmer eller betala bredbandsräkningen. Men det får vi hoppas inte ska hända inom den snaraste tiden, eller hur?"No Mr. Bond I expect you to die!"

Populära inlägg