lördag 13 mars 2010

Massgrav från tidig medeltid gläder brittiska forskare


Frånsett det makabra i att arkeologer blir glada över att hitta 51 människor halshuggna och slängda i en massgrav är det rätt spännande att detta fynd har gjorts i Weymouth, Dorset, södra England. Tidigare har man i trakten hittat keramik från romartiden så man trodde att massgraven också var från samma tid men åldersbestämningen visade på perioden 910-1030, den tid då danerna styrde i landet. Än mer förvånande var att en granskning av benens struktur och kemiska sammansättning visade att de kom från Skandinavien, en del ända från norr om Polcirkeln. Det kom alltså en grupp äventyrare i spåren på den stora danska invasionen av England till området som några sekler senare skulle bli staden Weymouth men de fick på nöten av lokalbefolkningen som högg av huvudena på dom och slängde dom i denna massgrav.

De verkar också ha blivit avklädda, antingen före eller efter avrättningen, så förödmjukelsen har varit näst intill total. Man ville visa angriparna att de minsann inte gav sej för vem som helst. Det ska bli intressant att följa detta. Vad kan man mer komma fram till? Gruppens spridda ursprung tyder enligt mej på att man samlat folk till vad som verkar ha varit ett piratäventyr och som sådant följer ju risken att bli dödad. Som sagt, det ska bli intressant att följa detta.

Tillägg 2010-03-16: Läs gärna kommentaren skriven av signaturen Jorma. Den är väl värd att begrunda. Det gav mej en tankeställare. Det kan finnas en rituell aspekt till att man högg av huvudena på de dödade männen, något som har varit vanligt att man gör med besegrade fiender för att de inte ska komma tillbaka från de döda. 

Populära inlägg