måndag 18 maj 2009

Förföljelser av de svaga

Jag är inte rom, jag har inget med romerna att göra, vet nästan ingenting om deras kultur och historia mer än det jag läst mej till. Vad alla vet om dom är dock att de inte tycks vara välkomna nånstans, just för att de är romer. Det verkar nästan accepterat att ge sej på dom utan straff och ansvar, som om de är myror man kan ta bort med insektsmedel och sen bara gnida händerna mot varandra och säja: "Jaha, det var det det!"

Men ju mer jag läst och hört om romer har jag förstått att de är bärare av en rik kultur, ett arv från den tid i historien som är mer ärorik än senare tiders händelser och kulturer. De lämnade Indien för över 1000 år sen och färdades västerut. Varför kan man bara spekulera i. Fattigdom, svält, övertagande av land, vad som helst. Har man läst böckerna om Katitzi så förstår man vilket liv de har tvingats leva men ändå hållit huvudet högt genom åren. Någon skuld gentemot dom för förföljelserna och utrotningen under andra världskriget känner man inte. Nej då, inte alls.

Jag har mot den här bakgrunden läst en artikel i DN där en romsk familj blivit utsatt för förföljelser i över tjugo år och till slut har de börjat slå tillbaka och då reagerar rättsväsendet till de fördomsfullas försvar. Utan tvekan påverkade av TV3 och SVT samt myriader av tidningsartiklar där än den ene och än den andre i en lång rad av romhatare har fått uttala sej och ingen har velat höra på den romska familjens sida av saken.

Fler har refererat till DN-artikeln. Fler borde också göra det.

De som skrivit och ondgjort sej över att jag försvarat romer här tidigare kommer inte att få komma till tals här speciellt länge. Jag är nämligen trött på folkslag och enskilda personer blir trakasserade utan anledning. De som ondgör sej i fortsättningen kommer att bli censurerade.

PS Jag har nu sett att även SVD har artikeln och slår upp den ännu större än vad DN gör. Förmodligen skäms en del ur journalistkåren nu. Jag undrar när rättsväsendet kommer att göra det. Förmodligen aldrig...DS

Populära inlägg