söndag 15 maj 2011

Stoppa mathetsen!


Det får vara slut på hetsandet mot vissa typer av mat!

Först var det en bantningshets utan dess like men någon bov kunde man inte peka ut. Detta var för ca 70 år sen. Sen pekade Ancel Keys ut fettet som varande boven i dramat sen han sett fett ansamlas i ådrorna hos hjärtpatienter. Felaktigt förstås eftersom han valde ut de som var mest sjuka i sann statistik-lögn-stil. Sen blev det kolhydraterna som man började jaga. Dessa, framför allt socker, jagas nu med licens av självutnämnda experter som förläst sej på och misstolkat Annika Dahlqvists rön. Snart dröjer det inte länge förrän myndigheterna tar sin hand från Socialstyrelsens egna påfallande ofta självutnämnda och/eller felaktigt utbildade experter och följer med i drevet.

Men man får inte glömma att vi människor äter allt som kommer i vår väg och som ser ut att passa som mat. Allt passar inte alla men så bara för att kolhydrater och fett inte alltid passar en person betyder det inte att alla andra ska undvika det också. Men nu är det så att vissa människor vill bestämma, även över maten, och då ska inte nåt få stå i vägen. Speciellt inte de som ständigt är skeptiska till diverse rön. En sak som känns igen från klimatdebatten. Jag är av åsikten att det som inte gör en sjuk vid inmundigandet, ens på sikt, gör gott för en. Därmed inte sagt att man ska vräka i sej. Ät lugnt och fint med inte för stora portioner. Det misstaget har jag begått ett antal gånger. Ska man äta mycket kan man äta lite i taget och ta om.

Det finns egentligen inget bättre än god mat som äts i lugn och ro, ett bra rörelseschema och att äta med regelbundna intervaller. Då kan man äta precis vad man vill utan dåligt samvete. Njut av maten istället för att dissekera den.

Populära inlägg