torsdag 29 augusti 2013

Exempel på miljöförstöring: Oljud

Jag tänker lista i all korthet exempel på miljöförstöring som vi människor gör oss skyldiga till. Den här gången handlar det om oljud som sprids runt omkring oss av bilmotorer och andra apparater vars ljud kan upplevas som störande, men för vissa även i radioapparater, datorer och liknande apparater. Oljud kan alltså komma i olika former. Det oljud jag tänker på som kommer i form av dålig musik i radion är ju förstås subjektivt eftersom det jag ogillar kan vara nån annans favoritmusik. Det finns andra källor till oljud. Susande ventilationsschakt, borrar, tung trafik som kör förbi alldeles för nära ens hus, högljudda grannar, envetna ljud från diverse apparater.
Allt detta kan man reta sej på. Allt detta går också att blockera om man kan koncentrerar sej. Saken är den att vi lever i en värld med otroligt många intryck som vår hjärna måste hantera varje dag. I och med att vi började bo tätt tillsammans i städer och byar året runt blev oljud en del av vår vardag men de senaste 200 åren har oljuden blivit allt högljuddare vilket lett till hörselskador och en känsla av obehag för många. Vi kommer sällan undan det men det finns ännu stora områden på jorden där det är betydligt tystare än i städerna. Dock är vi människor inte ensamma om att skapa oväsen. Se bara på fågelkolonier och stora hyenaflockar. Dessa är bara två exempel på djur som kan föra lika mycket oväsen som vi kan.
Bild från blogginlägg om hörselproblem i samband med konserter. Vem som tagit bilden vet jag inte.
Vi kan sänka volymerna på oväsendet och många rockkonserter har övre gränser för hur starkt ljud de får producera. Att de sen inte lever upp till dessa gränser genom att överskrida dom får stå för dessa personer. Folk som drabbas har all rätt att kräva ansvar av de som överskrider gränserna. Men jag tror inte att så många som går på rockkonsert drabbas. De njuter snarare av musiken. Det är nog därför man förlägger såna här konserter en bit från bebyggelse så de som ogillar högljudd rockmusik inte drabbas.

Problemet med oljud är inget lättlöst problem. Det är också ett problem som mestadels drabbar oss människor. De djur som bor hos oss gillar det förstås inte, de skräms ju av det eftersom de inte förstår vad det är. Så vad vi än gör för att lindra oljud bör vi tänka på hur djuren reagerar på det först. Det är hur de reagerar på ljud som ska avgöra hur högt vi ska ha det. Fåglar kan förstås flyga bort så de bör vi kanske räkna bort - tills vidare. Andra djur kan inte det så där har vi möjligheter att kolla om de drabbas.

Så vad göra åt oljud som inte är musikrelaterade? Det är kanske inte så mycket vi kan göra, annat än att hålla dom nere på en mer acceptabel nivå. Det som inte skorrar i öronen, får oss att känna obehag eller skadar oss direkt är bra. Så det så."Say what you will about the sweet miracle of unquestioning faith, I consider a capacity for it terrifying and absolutely vile."

Populära inlägg