tisdag 11 februari 2014

Kan verkligen kvinnor?

Belinda Olsson är på tapeten igen med sitt reportageprogram från förr, Fittstim, och hela den feministiska agendan kommer åter fram. Men mycket har hänt sen låtsasfeministernas glada dagar i slutet av 90-talet; inte minst har verkligheten blandat sej i leken och då står inte deras drömmar om en sorts herravälde över media sej speciellt bra. De har i alla fall parkerat sej på de moraliska höjderna och anser sej föra feminismens anda vidare, trots att de snarare verkar ta död på feminismen. Det handlar ju om att hjälpa kvinnor att bli starkare både som grupper och individer.

Men kan vi göra kvinnor starkare, då menar jag inte fysiskt (det går men det är en annan historia) utan mer emotionellt mentalt, så att många vågar ta för sej mer i samhället? Det finns i historien många bevis på starka kvinnor som inte bara vågat stå upp emot män, utan hela samhällen, däribland sina värsta fiender, dvs andra kvinnor.

Om det är en grupp som håller kvinnor nere så är det kvinnor. Det kan röra sej om avundsjuka, missunnsamhet eller ren illvilja som håller enskilda kvinnor nere. Det är förmodligen en gammal samhällelig hävd, skapad av ett samhälle där bara vissa (ledarna och deras förtrogna) tillåts sticka ut. Vanligt folk ska bara lyda och hålla sej tysta som små möss.

Det är förmodligen från denna tid diskrimineringen av kvinnor som grupp började en gång i tiden. När och hur det började kommer vi nog aldrig att kunna utröna, men i dagens läge där det tydliga ledarskapet i diverse grupper och länder nu luckras upp är inte diskriminering av kvinnor den främsta orsaken till att enskilda personer utsätts för förföljelser i den utvecklade världen.

I de andra världarna är det ett större problem dock eftersom dessa länder fortfarande lever kvar i samhällen där ett starkt ledarskap fortfarande existerar och är riktat mot de svaga, dvs fattiga, kvinnor ur de lägre skikten osv.

Det är människor oavsett kön, utseende och liknande med en stark personlighet som alltid har haft möjligheterna att bli nåt stort, riktigt stort. Belinda Olsson vill nog bli en riktigt stor människa, vilket hon kanske är på sätt och vis, men hon kör över många människor på vägen. Är det feminism? Skulle inte tro det. Det låter mer som namnet på en viss amerikansk rockgrupp..."Is it always this busy?"

Populära inlägg