onsdag 23 mars 2011

Religionen tappar mark enligt amerikansk studie

Enligt forskning i USA tappar religionen mark i nio länder och kan på sikt t o m helt försvinna i dessa länder. De har jämfört hur folk i de länder som pekas ut (Australien, Österrike, Canada, Tjeckien, Finland, Irland, Nederländerna, Nya Zeeland och Schweiz) har börjat ifrågasätta religionen och alltmer börjat kalla sej ateister. Det jag finner intressant med den här studien är att den inte tar med de mest sekulära länderna de senaste åren, Sverige och Estland. Man kan undra vilka skillnaderna är nu jämfört med de tidigare studierna. Det rör sej ju ändå om två länder som länge målats upp som väldigt sekulära och där vissa områden har många ateister.

Men det är ändå rätt glädjande, om nu studien stämmer, att religionen tappar mark. I min lilla faktainspirerade serie om religionens evolution har jag snart kommit fram till den tid då religionen börjar bli maktfullkomlig. När jag ska börja skriva om det vet jag inte i nuläget. Det får bli snart dock för det var den fjärde mars jag senast skrev i den serien. Jag får börja läsa in mej på Inanna och de andra gudomarna från den här tiden. Religion är kul att läsa om men inte att uppleva. Bra då att den sakta försvinner.

Sen måste man ändå fråga sej om det verkligen stämmer att en matematisk modell kan vara sann. De har inte lyckats inom klimatvetenskapen så varför skulle de göra det här. Religion som entitet är en best som är ganska svår att tampas med. Vad folk svarar på diverse frågor är ofta den känsla man har för stunden. Det är väldigt få som verkligen håller fast vid tanken att religion är av ondo. De kan kanske hitta nåt annat att tillbe efter ett tag. Många är nog, tyvärr, sökare och som varande sådana kommer de att fortsätta söka efter nåt större än de själva. Men, vi får glädjas åt att någon försöker göra matematik av folks känsloströmningar.

Populära inlägg